Legumele ecologice proaspete fac minuni in cazul copiiilor care urmeaza terapia cu citostatice

Legumele ecologice proaspete fac minuni in cazul copiiilor care urmeaza terapia cu citostatice
Legumele ecologice proaspete fac minuni in cazul copiiilor care urmeaza terapia cu citostatice

Un numar de 40 de copii cu cancer, care fac chimioterapie la Centrul de Ingrijire a Copilului “St. Jude” din Spitalul Memorial Tata din localitatea Khangar, India, sunt sprijiniti de fundatia “Green Souls” (suflete verzi) ca sa beneficieze in fiecare zi de legume ecologice proaspete, care constituie un element important in hrana acestora. Oncologii si nutritionistii de la Memorialul Tata au dezvoltat un program de terapie care, pe langa administrarea de citostatice, presupune si o alimentatie specifica, din care nu trebuie sa lipseasca pudina (o leguma care creste in India, care are rolul de a trata indigestia; totodata, planta are un miros puternic si curata caile respiratorii), spanacul (sursa de vitamine, dar si de proteine vegetale), fasolea plata si bobul (care sunt o sursa buna de magneziu si de proteine), schinduful (cu un continut ridicat de fibre). Aceste legume si verdeturi, precum si rosiile, conopida, mazarea verde, ridichile si varza, sunt incluse de nutritionistii care lucreaza cu oncologii indieni in meniul zilnic obligatoriu al micutilor care fac chimioterapie.

Important este insa ca toate aceste legume sa fie cultivate ecologic. Este si motivul pentru care un teren de doua hectare (care fusese cedat spitalului de proprietarul sau) a fost curatat de balarii, fiind cultivat, in conditii ecologice, fara utilizarea vreunor ingrasaminte ori pesticide, de catre voluntarii de la Green Souls. Pana sa fie amenajata aceasta ferma, necesarul de legume ecologice pentru hrana micilor pacienti trebuia obtinut de fiecare familie din surse proprii. Insa nu intotdeauna parintii isi permiteau sa cumpere cele mai sigure legume si verdeturi. Acum, cel putin acest aspect a fost rezolvat, fiecare familiile salvand aproximativ 30 de rupii pentru fiecare masa sanatoasa oferita copiilor.

Dupa primele 6 luni de terapie in aceste conditii, medicii indieni au ajuns la concluzia ca starea pacientilor s-a imbunatatit si capacitatea lor de a rezista chimioterapiei si de a-si reveni dupa turele de citostatice a crescut. Astfel de ferme ecologice ar putea sa fie dezvoltate si pe langa alte spitale din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *