Leopardul zapezilor, amenintat de modificarile climatice

Leopardul zapezilor, amenintat de modificarile climatice

Leoparzii zapezilor din Nepal, din care ar mai exista doar 500 de exemplare, sunt amenintati de incalzirea climei, care le micsoreaza habitatul din Muntii Himalaya, avertizeaza un recent studiu publicat de organizatia ecologista WWF si mentionat de AFP.

Evolutiile climatice duc la avansarea padurilor spre teritoriile lor de vanatoare, care ar putea scadea cu 40% pana la sfarsitul secolului, apreciaza oamenii de stiinta de la WWF. ‘Pierderea habitatului de pe inaltimi nu inseamna doar mai putin teren pentru leoparzii zapezilor, ci si posibilitatea ca ei sa se apropie de activitatile umane, cum ar fi pasunatul’, arata coautorul studiului, Rinjan Shrestha. Expertii apreciaza ca mai exista doar 500 de leoparzi adulti in Muntii Himalaya din Nepal si putini se pot lauda ca au zarit o astfel de felina solitara si misterioasa, numita si ‘fantoma muntilor‘.
Leopardul traieste de obicei la mare inaltime, mai sus decat limita copacilor, dar adesea sub 5.000 m, unde vaneaza capre salbatice, mistreti si animale mai mici. ’Daca limita copacilor merge mai sus, cum am prevazut in studiile noastre, leopardului zapezilor ii vor scadea optiunile de supravietuire’, spune Jessica Forrest, care a participat la studiu.

La elaborarea raportului, oamenii de stiinta au folosit modele climatice pe calculator si au observat miscarile leoparzilor in teren. Ei apreciaza ca teritoriul felinelor, de 20.000 km2, ar putea scadea la 11.700 km2 pana la sfarsitul secolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *