Judetul Tulcea va pierde 17 milioane de euro, daca Primaria municipiului Tulcea va refuza in continuare sa devina membru al Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) initiata de Consiliul Judetean Tulcea, lucru care va anula si efortul financiar facut deja in ultimii ani de Ministerul Mediului pentru punerea in practica a sistemului integrat de gestionare a deseurilor din Delta Dunarii.
”Finantarea de 17 milioane de euro este pusa in pericol din cauza nehotararii Primariei municipiului de a intra membru in ADI. Nu inteleg de ce judetul Tulcea risca sa devina patria gunoaielor, din ce fonduri crede cineva ca s-ar mai putea realiza un asemenea proiect si nu inteleg lipsa de deschidere a dpmnului primar Hogea privind o investitie pe bani europeni in beneficiul judetului Tulcea. Cine isi asuma compromiterea acestui proiect trebuie sa raspunda in fata opiniei publice”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele CJ, Horia Teodorescu.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca proiectul realizat deja cu sprijinul financiar al Ministerului Mediului pentru deseurile din Delta nu vizeaza decat suprafetele de teren ale unitatilor administrativ-teritoriale din Rezervatie si nu are in vedere transportul deseurilor din Delta, astfel ca eforturile realizate deja de institutiile statului pentru rezolvarea problemei vor deveni inutile.
”S-au amenajat deja rampe, s-au achizitionat utilaje pentru Sulina, Sfantu Gheorghe, Chilia Veche si Crisan, dar proiectul initial nu devine viabil fara acest proiect pentru inceperea caruia avem nevoie de acordul Primariei municipiului Tulcea. Fara acest acord, licitatiile din cadrul proiectului de circa 17 milioane de euro sunt blocate. Putem redimensiona acest proiect, dar vom pierde componente viabile, iar in final riscam sa devina ineficient si nimeni nu vrea acest lucru. Am incredere in intelepciunea conducerii Primariei municipiului si cred ca nimeni nu isi doreste la marginea orasului o groapa de gunoi care nu este la standarde europene”, a mentionat presedintele CJ, Horia Teodorescu.
Potrivit sursei, discutiile cu Primaria municipiului Tulcea vor continua in perioada urmatoare.
CJ Tulcea a aprobat, in luna mai 2007, studiul de fezabilitate in vederea realizarii proiectului „Sistem integrat pentru gestionarea deseurilor in Delta Dunarii”, acesta fiind finantat cu suma de 15.625.000 lei prin Hotararea de Guvern nr. 920 privind Programul multianual prioritar de mediu si gospodarire a apelor care se executa pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Si fosta conducere a CJ Tulcea a incercat sa atraga Primaria municipiului Tulcea in ADI, dar desi conducerile ambelor institutii erau la vremea aceea de aceeasi culoare politica, Primaria a refuzat sa devina membru al ADI, fiindca beneficiaza de pret preferential pentru depozitarea deseurilor in groapa de la marginea orasului.
In vara acestui an, autoritatile locale din Delta Dunarii s-au intalnit cu reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si s-au aratat nemultumiti din cauza ca nu au unde sa depoziteze deseurilor, luna aceasta Administratia si societatea Apa Nova din Bucuresti, parte a companiei Veolia Water, demarand o campanie prin care atat elevii, cat si locuitorii din Delta Dunarii vor invata sa utilizeze compostul in propriile gospodarii. AGERPRES