Boabele de linte ofera o cantitate mare de proteine (24%) si de amidon si sunt o sursa excelenta de energie (394 kcal/100 g boabe). De asemenea, lintea mai contine hidrati de carbon (56%), vitamine (A, B1, B2, B6, B12 si C), minerale (calciu, potasiu, fier si magneziu).
Toate aceste substante fac din linte un remediu eficient impotriva bolilor cardiovasculare. Lintea trebuie evitata de bolnavii de guta, pentru ca purina pe care o contine stimuleaza depozitarea acidului uric in articulatii.
Reteta saptamanii: Pilaf cu linte si verdeturi
Timp de preparare: 45 de minute
Calorii: 180/portia
Ingrediente: 2 legaturi de ceapa verde, 4 morcovi, 6 legaturi de stevie, 200 g de linte, sase linguri de orez, cate o legatura de marar si de patrunjel, o lingura de cimbru, 6 linguri de ulei de masline, un pahar de suc de rosii.
Preparare: Curatati zarzavatul, spalati-l si taiati-l in cubulete. Puneti-l intr-un litru de apa si adaugati doua linguri de ulei de masline. Inabusiti-le la foc potrivit 10 minute. Dupa aceea, adaugati orezul si inca un litru de apa, verdeturile taiate marunt, boabele de linte, bine fierte si res-tul de ulei. Acoperiti oala si lasati sa mai fiarba 15 minute. La final, lasati pilaful sa mai clocoteasca un minut si asezonati cu marar si cu patrunjel.
Sursa: Adevarul