Lista rosie a speciilor in pericol

primate pe cale de disparitieVanatoarea si distrugerea voluntara a habitatelor animalelor sunt principalii factori care determina exterminarea unei specii de mamifere din patru, se arata intr-un recent studiu, dat publicitatii la Barcelona. Criza actuala este considerata ca fiind cea de-a sasea perioada de extinctie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzatoare disparitiei dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani. Raportul, care este parte constitutiva din asa-numita Lista Rosie a animalelor aflate pe cale de disparitie (lista creata in anii 1960), a fost realizat cu ajutorul a 1.700 de specialisti din lumea intreaga. „Mamiferele dispar mai repede decat am crezut – o specie din patru este amenintata la nivel global”, a declarat, pentru Reuters, Jan Schipper, liderul grupului de cercetatori.

Potrivit cotidianului britanic The Independent, care citeaza din declaratiile omului de stiinta, cele mai amenintate specii sunt mamiferele de uscat din Asia. Aici, de exemplu, urangutanii sufera cel mai mult de pe urma despaduririlor, iar in total 80% dintre primatele de pe acest continent sunt, in prezent, amenintate cu disparitia. Studiul biologic – cel mai amplu realizat vreodata – a fost dat publicitatii de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN). In urma cercetarilor efectuate s-a constat ca, dintre cele 4.651 de specii studiate, 1.139 se afla in prag de extinctie si 188 sunt considerate ca avand grad ridicat de probabilitate pentru a disparea de pe fata Pamantului. Dintre acestea din urma face parte si rasul iberian, care mai numara in prezent intre 84 si 143 de specimene adulte.

Dintre speciile considerate in pericol se afla diavolul tasmanian din Australia (un marsupial carnivor a carui populatie a scazut cu 60% in ultimii zece ani) si foca din Marea Caspica (a carei populatie a scazut cu 90% in ultima suta de ani din cauza vanatului in exces). Din totalul de 16.928 de specii de animale sau de plante pe cale de disparitie (specii luate in calcul in 1963), 3.246 sunt „specii in pericol critic” (probabilitatea de extinctie a acestor specii este foarte ridicata), 4.770 se afla „in pericol” si 8.912 sunt considerate „vulnerabile”. Cercetarile arata ca principalele cauza care au provocat acest dezechilibru sunt distrugerea habitatelor si vanatoarea excesiva.

Populatiile unei specii din doua se afla in declin, se mai arata in studiul international. Si incalzirea globala este raspunzatoare pentru situatia actuala, spun, de data aceasta, specialistii de la o organizatie din cadrul ONU care se ocupa de schimbarile climatice. In ciuda datelor alarmante prezentate luni la Barcelona si a intregului lant de informatii date publicitatii in perioada 5-14 octombrie, cand are loc, in acest oras spaniol, o conferinta internationala, exista voci in comunitatea stiintifica, potrivit carora situatia ar putea fi redresata. Datorita unor masuri de conservare s-au obtinut rezultate incurajatoare pentru cinci la suta dintre speciile de mamifere amenintate. Din aceasta categorie fac parte bizonul european si dihorul cu picioare negre din America de Nord. Intr-o situatie pozitiva se afla si caii salbatici, care au fost reintrodusi in Mongolia.

Sursa:http://zoom.jurnalul.ro/stire-natura/lista-rosie-a-speciilor-in-pericol-317030.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *