Lituania a ales GE-Hitachi pentru constructia unei centrale nucleare

0
392
Turcia şi Japonia au semnat acordul pentru construirea unei centrale nucleare pe coasta Mării Negre
Lituania a ales GE-Hitachi pentru constructia unei centrale nucleare

Lituania a desemnat, joi, un consortiu format din grupul japonez Hitachi si cel american General Electric drept investitor strategic pentru o noua centrala nucleara.

Ministrul adjunct al Energiei, Romas Svedas, a anuntat ca oferta prezentata de GE-Hitachi Nuclear Energy a devansat-o pe cea venita de la Westinghouse. Romas Svedas a precizat ca negocierile cu GE-Hitachi cu privire la pretul si celelalte detalii ale contractului vor demara imediat, speranta autoritatilor de la Vilnius fiind sa semneze un contract final pana la incheierea acestui an. Lituania vrea ca viitoarea centrala nucleara sa demareze productia de energie electrica pana in anul 2020.

De asemenea, Romas Svedas a informat ca negociatorii lituanieni vor incerca sa convinga GE-Hitachi sa-si asume o participatie de 51% la acest proiect, urmand ca restul de 49% sa fie impartit intre Lituania si potentialii investitori din Estonia, Letonia si Polonia.

Lituania, impreuna cu partenerii sai Polonia, Letonia si Estonia, intentioneaza de mai multi ani sa construiasca o noua centrala nucleara care ar urma sa o inlocuiasca pe cea de la Ignalina, de acelasi tip cu cea de la Cernobal, care a fost oprita la data de 31 decembrie 2009, in conformitate cu acordul convenit cu Uniunea Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.