Lumanarile parfumate pot genera cancer, astm sau eczeme

0
663

Lumanarile din parafina elibereaza cantitati potential periculoase de substante chimice, precum toluen si benzen, releva un studiu.lumanari parfumate

Lumanarile parfumate, folosite de cele mai multe ori pentru a adauga unei cine o doza de romantism sau pentru a decora sala de baie, pot fi daunatoare pentru sanatate, spun oamenii de stiinta americani. Potrivit expertilor, fumul produs de aceste lumanari parfumate este impregnat cu multe substante toxice, asociate cu declansarea cancerului, astmului si a eczemelor. Lumanarea in sine nu produce niciun rau, insa oamenii ar trebui sa evite sa le foloseasca in fiecare zi in bai sau in alte spatii slab ventilate, au explicat cercetatorii americani.

Oamenii de stiinta au ars mai multe lumanari parfumate in laborator si au testat substantele eliberate in aer. Cercetatorii au constatat, astfel, ca cel mai comun tip de lumanari parfumate, fabricate din parafina, elibereaza cantitati potential periculoase de substante chimice, precum toluen si benzen. Unele dintre aceste substante poluante au fost asociate cu cancerul, iar altele provoaca crize de astm sau diverse iritatii ale pielii, au explicat autorii acestui studiu, in timpul conferintei anuale organizate de American Chemical Society.

Parafina este un produs sintetic, format dintr-un amestec de hidrocarburi saturate rezultate la distilarea titeiului sau a carbunilor, obtinut in industria petroliera. Lumanarile fabricate din ceara de albine sau din ceara pe baza de soia, desi sunt mult mai scumpe, au fost declarate de specialisti ca fiind nedaunatoare pentru sanatatea oamenilor.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.