Lumea a treia, depozit de gunoaie electronice

Din cauza ca reciclarea electronicelor uzate este costisitoare, marile companii producatoare scapa de acest gunoi trimitandu-l in tarile in curs de dezvoltare. In acelasi timp, tarile dezvoltate practica diferite forme de debarasare de gunoiul electronic, dincolo de granite.
lumea a treia - depozit de deseuri
Dintre acestea, cel mai vizibil se remarca Statele Unite ale Americii, care nu au semnat conventia internationala ce interzice exportul de substante periculoase, inclusiv deseurile de echipamente electrice si electronice.

Astfel, 80% din cantitatea totala de astfel de deseuri generate de SUA ajung in Asia.

Gunoiul electronic isi dovedeste profitabilitatea nu numai pentru cei care scapa de el, dar si pentru cei care il primesc. Odata ajunse la destinatie, aparatele scoase din uz pot fi valorificate.

Depozitarea, dezasamblarea si arderea deseurilor de echipamente electronice, electrice si electrocasnice (DEEE) in conditii improprii produc substante extrem de toxice

Din cauza ca reciclarea electronicelor uzate este costisitoare, marile companii producatoare scapa de acest gunoi trimitandu-l in tarile in curs de dezvoltare.

Tarile dezvoltate practica diferite forme de debarasare de gunoiul electronic dincolo de granite.
deseuri
Statele Unite ale Americii, care n-au semnat Conventia internationala de la Basel, prin care se interzice exportul de substante periculoase, inclusiv deseurile electronice, exporta aceste gunoaie in proportie de 80% in Asia, iar 90% din ele ajung ilegal in orase din China, semnatara si ea a Conventiei.

In Europa Occidentala, exportul gunoiului electronic ia forma ajutoarelor umanitare sau a programelor de reutilizare, ambele scutite de taxe vamale, iar destinatia predilecta este Africa.

India, unde, de asemenea, este interzis exportul de deseuri electronice, a intrat si ea in forta pe piata valorificarii acestui gunoi. Doar in sase luni, 600 de tone de gunoi electronic au intrat in India ca „donatii de caritate” sau „materiale reutilizabile”.

Tonele de mobile impropriu depozitate otravesc solul, aerul si apa

Recuperarea aurului si a cuprului

Ajunse in tarile de destinatie, electronicele scoase din uz sunt valorificate in diferite forme. Cele mai rentabile sunt recuperarea substantelor din care sunt facute, in special a aurului si a cuprului.

Dezasamblarea electronicelor in componente si vinderea acestora, la preturi avantajoase, pe piata pieselor de schimb reprezinta, de asemenea, o afacere foarte profitabila. Orasul chinezesc Guiyu, din provincia Guangdong, este cel mai renumit loc din lume pentru comertul profitabil cu preturi de dumping, la care se vand electronicele asamblate in China din componentele recuperate din gunoiul de import.

Gravitatea poluarii

Foarte multi oameni saraci si copii din tarile lumii a treia lucreaza in cele mai mizere conditii, asigurand mersul afacerii cu gunoi electronic. Manevrarea neprotejata a acestor deseuri ii expune la grave contaminari cu substante chimice toxice.

Totodata, tonele de deseuri electronice depozitate pe pamant, in conditii improprii, favorizeaza scurgerile de substante toxice, precum litiul si mercurul, care se infiltreaza in sol, poluandu-l.

Prostul obicei de a arde carcasele de plastic nefolositoare si aruncarea reziduurilor in ape duc la poluarea unor localitati intregi, imbolnavind grav oamenii.

In locuri mizere, saracii lumii a treia, muncitori neprotejati si adesea copii, dezasambleaza, cu ajutorul pietrelor, electronicele uzate, in cautarea de metale care se pot vinde

Era gunoiului
controlul poluarii
Dintre toate formele de gunoi de pe glob, cel care rezulta de pe urma aparatelor electronice creste cel mai vertiginos, inregistrand, in Europa, o rata de de 3-5% anual, conform -Greenpeace.

Cauza acestei proliferari este marea atractie pe care produsele electronice tot mai performante o exercita asupra cumparatorilor din intreaga lume.

Aceasta permanenta perfectionare face ca durata de folosire a produselor electronice sa scada tot mai mult. Conform statisticilor, in 1997, in tarile dezvoltate, un PC era inlocuit dupa sase ani, dar in 2005, el era reinnoit dupa doar doi ani.

Un alt exemplu elocvent il reprezinta impactul introducerii sistemului de operare Vista de la Microsoft, care a generat scoaterea din uz a milioane de computere, pentru ca nu se puteau adapta la acest nou soft.

Prin reciclarea echipamentului electronic invechit sau deteriorat se pot obtine cantitati insemnate de metale, sticla si plastic care pot fi reutilizate la fabricarea altor produse
Patrick DeRueda,
presedinte al Waste Management

Polueaza mediul de o suta de ori

Dintr-un mobil uzat se poate castiga aproximativ un dolar.

In 2007, in SUA, s-au vandut 1,2 miliarde de mobile, 60% dintre ele doar pentru noutatea modelului.

Saracii lumii, dintre care foarte multi copii, isi castiga existenta de pe urma recuperarii metalelor din aceste aparate.

In Ghana, poluarea cu deseuri electronice este considerata alarmanta.

Deseurile electronice din Ghana provin din tari dezvoltate, precum Germania, Coreea, Elvetia si Olanda.

Schimbare de atitudine in SUA

Marile companii de reciclare din SUA au ajuns la concluzia ca afacerea cu gunoiul electronic este mai profitabila daca este manageriata chiar de firmele producatoare de electronice, decat daca este exportat. Astfel, pe intregul teritoriu al SUA se vor deschide 160 de centre de reciclare, ca urmare a unui parteneriat intre companiile LG Electronics si Waste Management, informeaza Greener Computing.

Incepand din luna septembrie a acestui an, centrele de reciclare vor fi functionale in toate cele 50 de state americane si vor fi plasate astfel incat sa se afle la cel mult 30 de kilometri distanta de 95% din populatia fiecarui stat. Clientii se vor putea descotorosi gratis de aparatele LG Zenith si Goldstar, urmand sa plateasca o taxa de reciclare doar pentru celelalte marci.

Alti mari producatori care au incheiat parteneriate de reciclare a gunoiului electronic cu Waste Management sunt Sony, Panasonic, Sharp si Toshiba. Pana in prezent, in SUA doar 11,4% din peste 3 milioane de electronice uzate colectate de la cetateni erau reciclate in tara, in intreprinderi specializate.

Britanicii ignora legislatia reciclarii

Un sondaj realizat de site-ul NetRegs din Marea Britanie arata ca, in 2007, la un an dupa introducerea reglementarilor legislative privind reciclarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice, pe scurt DEEE, cea mai mare parte dintre managerii de firme din UK nu cunosteau aceste prevederi.

Doar 12% stiau ca legea ii obliga sa-si asume responsabilitatea financiara privind colectarea si reciclarea DEEE-urilor pe care le-au produs incepand cu anul 2005. Cetatenii pot returna la firma doar acele aparate care si-au incheiat ciclul de viata, indeplinirea acestei conditii aducandu-le scutirea de plata taxei de reciclare.
Studiile arata ca britanicii arunca in fiecare an un milion de tone de DEEE-uri.

Exportul gunoiului electronic a devenit, in ultimii ani, o rutina pentru marile cargouri comerciale

Optiunea pentru eco- electronice

Un studiu condus de Green Electronics Council (GEC) arata cat de important este ca oamenii sa cumpere produse ecoelectronice.

Produsele eco de la Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT) au un continut mai redus de substante poluatoare, precum mercur si cupru (ambele neurotoxice), plastic si cadmiu.

In ultimele sase luni, aceasta companie a vandut, prin 21 de filiale din intreaga lume, aproximativ 36,5 milioane de aparate ecoelectronice, sub forma a 575 de produse diferite.

Rezultatele pozitive asupra mediului au fost remarcabile:

118.000 tone de apa nu au mai fost poluate;

1.070 tone de materiale toxice nu au fost utilizate;

Gunoiul toxic de pe Terra a fost cu 41.100 tone mai putin;

Economia energetica realizata echivaleaza cu consumul anual al 1,2 milioane de locuinte din SUA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *