Luna Pamantului

Luna P?mântului
Luna Pamantului
Luna Pamantului

Pentru ca doar ceea ce se consuma se va produce in continuare si pentru ca reducerea consumului inseamna in primul rand schimbarea design-ului si a manufacturii materialelor si produselor (si ambalajele acestora) noi ca si cumparatori, suntem principalii agenti care putem face diferenta.

Iata aici cateva sfaturi generale:

Acorda prioritate produselor si alimentelor locale

Poti recunoaste produsele locale dupa codul de bare: pentru Romania codul de bare este 594 sau 642; consumand local nu numai ca sprijini economia locala, ci reduci si cantitatea de CO2 generata de transportul de marfa sau alimente.

Cumpara produse eco sau bio

Daca este vorba despre alimente cauta produse bio, organice care folosesc ingrasaminte naturale si garanteaza absenta organismelor modificate genetic; cand cumperi produse nealimentare, ai in vedere pe cele ecologice, daca exista, sau pe cele realizate cu un consum redus de resurse.

Produse durabile

Lucrurile ieftine tenteaza cumparatorii, insa de obicei sunt de proasta calitate si au un ciclu de viata scurt, transformandu-se rapid in deseuri; dupa zicala “sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine”, este preferabil atat pentru reducerea consumului de resurse naturale cat si pentru buzunarele noastre sa consumam produse de calitate, care vor putea fi utilizate o perioada mai lunga de timp.

Atentie la ambalaj!

Cumpara produse neambalate, cu un ambalaj putin consistent sau cu un ambalaj realizat din materiale naturale; de exemplu, o alternativa mai ecologica sunt produsele vrac; daca variantele de mai sus nu sunt posibile pentru produsul sau alimentul dorit, ai in vedere ambalajele care sunt biodegradabile sau macar reciclabile.

Citeste etichetele produselor

De exemplu, pentru produsele electrice si electrocasnice, eticheta “Energy Star” este un simbol international care garanteaza respectarea unui standard de consum eficient de energie. Alte etichete iti pot spune daca ceea ce cumperi este reciclabil sau realizat din materiale reciclate, daca contine anumite substante toxice, etc.

Produsele lucrate manual (handmade)

Fie ca este vorba de haine si accesorii, de obiecte pentru decoratiuni sau mobila, de ambalaje sau produse de birotica, aceasta categorie de produse este una care in general garanteaza un consum mult mai redus de resurse; bijuteriile merita o atentie speciala, dat fiind caracterul pronuntat nesustenabil si controversele etice legate de bijuteriile din materiale pretioase.

Mergi cu bicicleta

Bicicleta este unul dintre mijloacele de transport cele mai vechi, ajuns din nou in actualitate in ultimii ani, ca urmare a efectelor pozitive pe care le prezinta: zero emisii, economie de bani, sanatate prin miscare, mobilitate crescuta, etc.

Fii un turist responsabil

Dezvoltarea turismului poate devasta mediul, poate degrada culturi si periclita specii de plante si animale; atunci cand apelezi la servicii turistice ai in vedere practicile ecoturismului sau turismului sustenabil.

Un al patrulea R: REFUZĂ

Materialele publicitare nedorite pe care le primesti pe strada sau in cutia postala sunt o sursa importanta de deseuri. De asemenea pungile de plastic folosite o singura data la cumparaturi inseamna risipa. Potrivit Ministerului Mediului, cinci miliarde de pungi de plastic se consuma anual in Romania – adica un roman foloseste aproape o punga pe zi, dar nu mai mult de 20 de minute, iar durata medie de descompunere a unei pungi din plastic este de 400 de ani, ceea ce genereaza o cantitate enorma de deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *