Luna trecuta, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice

0
506
ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru opt noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaic
Luna trecuta, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice
Luna trecuta, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice

Luna trecuta, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice, doua pentru eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro. Aceasta desi, de la 1 iulie, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate, restul fiind amanate pana in 2017.

Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei.

Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos, in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 (!) ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, daca la 31 decembrie 2012, existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013, erau in functiune proiecte de 378,5 MW.

Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru. In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult pentru proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW, la 43,2 MW. De asemenea, capacitatea instalata in microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.

Producatorii de energie fotovoltaica isi vor pierde acreditarea si nu vor mai primi certificate verzi daca, pana la 15 ianuarie 2014, nu fac dovada ca terenurile pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice nu fac parte din circuitul agricol, se arata intr-un ordin al presedintelui ANRE, publicat luni in Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.