Lupta contra Rusiei: Ucraina incepe explorarea gazelor naturale din Marea Neagra

0
457
Lupta contra Rusiei: Ucraina incepe explorarea gazelor naturale din Marea Neagra
Lupta contra Rusiei: Ucraina incepe explorarea gazelor naturale din Marea Neagra

Guvernul ucrainean a dat, miercuri, unda verde pentru un contract de explorare a gazelor naturale din Marea Neagra semnat cu firma americana Vanco, acord care a fost oprit in 2008 de precedentul guvern condus de Iulia Timosenko, transmite Reuters.

Decizia oficialilor de la Kiev face parte dintr-o strategie mai ampla a presedintelui actual Viktor Ianukovici destinata cresterii productiei interne de gaze naturale si reducerii dependentei de Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Ucrainei.

Pe pagina de internet a guvernului ucrainean (kmu.gov.ua ) a fost publicat un ordin prin care a fost desfiintata o decizie din 2008 care a anulat licenta acordata firmei Vanco International Ltd., potrivit unui contract de impartire a productiei pe 30 de ani pentru explorarea unei zone amplasata in apropiere de stramtoarea Kerci din Marea Neagra.

In anul 2006, Vanco a devansat ofertele depuse de rivalii ExxonMobil si Royal Dutch Shell si a castigat dreptul de a dezvolta o suprafata de 13 kilometri patrati. Insa in luna mai 2008, premierul ucrainean de la acea data, Iulia Timosenko, care acum este in inchisoare pentru abuz in functie, a decis retragerea in mod unilateral din acest contract, precizand ca a luat aceasta decizie pentru a proteja interesele statului. Licenta acordata Vanco Prikersenska, filiala a grupului american Vanco Energy Company, a fost retrasa dupa ce Timosenko a acuzat Vanco de incalcarea prevederilor acordului si totodata a acuzat firma americana ca se pregateste sa vanda licenta unei mari companii multinationale cum este Gazprom.

In conformitate cu decizia de miercuri a premierului Mykola Azarov, Vanco Prykerchenska poate demara in sfarsit proiectul offshore. Potrivit estimarilor preliminare, zona Kerci (unde se vor derula lucrarile de explorare) ar putea contine rezerve de gaze naturale de aproximativ 10,8 miliarde metri cubi.
Guvernul ucrainean a semnat luna trecuta un acord de 10 miliarde de dolari cu grupul petrolier Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de sist, iar in luna septembrie a anului trecut a semnat un acord cu un consortiu condus de ExxonMobil, din care mai fac parte Royal Dutch Shell si OMV Petrom, pentru derularea de operatiuni de explorare la un alt perimetru din Marea Neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.