Ecologistii europeni sunt in razboi deschis cu Parlamentul de la Strasbourg. Motivul? Comitetul de Industrie al Parlamentului European incearca sa submineze Programul European de Comercializare a Emisiilor (ETS) si sa boicoteze obiectivele referitoare la clima pentru anul 2020.
Cel putin asta sustin grupurile de protectia mediului in urma votului din Parlamentul European de la 11 septembrie, cu privire la modul in care ar trebui sa opereze piata carbonului dupa 2012. Comitetul a votat pentru amanarea sau chiar evitarea modificarilor planificate de reducere a emisiilor de la 20 la 30%, in cazul in care o intelegere internationala in legatura cu clima va avea loc anul viitor.
„UE da Inapoi!”
„Decizia de astazi reprezinta o intoarcere de la angajamentele facute anul trecut de UE. Comitetul de Industrie a pus, in mod evident, interesele economice inaintea inovatiei si dezvoltarii tehnologice care ar duce la beneficii pe termen lung, cum ar fi crearea de noi locuri de munca si a unui sistem energetic mai sigur in Europa”, a spus Sanjeev Kumar, expert ETS la Oficiul pentru Politica Europeana al WWF.
ONG-urile de mediu denunta tentativa Comitetului de a accepta ca anumite industrii mari producatoare de carbon sa continue sa polueze pe gratis, prin redu-cerea numarului de credite de poluare pe care ar fi obligate sa le cumpere. Aceasta decizie nu e sustinuta de date clare care sa dovedeasca faptul ca ar suferi un dezavantaj economic nejustificat in raport cu alte companii similare din afara UE.
Mai mult, votul ar permite companiilor sa aiba acces la si mai multe credite de poluare din proiecte in tarile in dezvoltare, reducand si mai mult efortul necesar din partea companiilor pentru a reduce emisiile in cadrul UE.
Votul permite un acces chiar mai mare la creditele externe in raport cu propu-nerea Comisiei, ceea ce inseamna ca reducerile locale obligatorii in interiorul UE se ridica la numai 15%. Restul efortului de reducere a emisiilor poate sa se realizeze in cadrul unor proiecte dubioase in afara UE. Nici o constrangere juridica si nici un criteriu de calitate puternic nu au fost impuse creditelor externe.
„Votul trebuie ignorat”
„Votul slabeste eforturile de reducere a emisiilor locale cerute de Europa. Daca alte tari dezvoltate ar urma exemplul UE, lumea ar fi pe drumul unei cresteri a mediei temperaturii globale cu cel putin 3.6°C peste nivelele pre-industriale”, a spus Tomas Wyns, expert in ETS al CAN Europe. Comitetul de Industrie a minimizat intr-adevar responsabilitatea Europei in lupta contra periculoasei schimbari climatice. Acesta nu este numai un gest complet iresponsabil, dar mai mult decat atat, rezultatele acestui vot vor pune in pericol credibilitatea UE cu ocazia negocierilor internationale referitoare la clima.
Grupurile de protectia mediului considera ca este crucial pentru Comitetul de Mediu sa ignore rezultatul votului dezamagitor al Comitetului de Industrie. Ele solicita Comitetului de Mediu – care va vota la inceputul lui octombrie – sa voteze in favoarea unei imbunatatiri a eficientei programului european de co-mercializare a emisiilor.
Sursa: Jurnalul National