SEMNAL – Mezelurile ar putea contine mai multi nitriti si nitrati
Dulciurile ar putea contine trei noi indulcitori artificiali, iar produsele din carne mai multi nitriti si nitrati, aditivi care pun in pericol sanatatea consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin aflat in dezbatere publica.
Potrivit ordinului, pe piata romaneasca a dulciurilor, produselor de patiserie-cofetarie si a bauturilor racoritoare ar putea fi folositi pina la 16 indulcitori artificiali, dintre care trei sint noi: taumatina (E 957), sarea de aspartam-acesulfam (E 962) si sucraloza (E 955). Sucraloza este o zaharoza modificata chimic, taumatina este un indulcitor extras dintr-un fruct exotic, iar sarea de aspartam-acesulfam este o combinatie intre doi indulcitori acuzati ca pe termen lung sint cancerigeni. De asemenea, produsele cu indulcitori pot determina tulburari de crestere sau tulburari ale activitatii sistemului nervos in cazul copiilor si adolescentilor. Cu toate acestea, autoritatile spun ca indulcitorii pot fi folositi daca producatorii respecta regulile de puritate si cantitatile admise.
Prezentul ordin modifica Ordinul 438/295/2002 pentru aprobarea normelor privind aditivii alimentari. „Avem de a face cu o escaladare a E-urilor. Daca acest ordin ar fi adoptat in forma supusa dezbaterii pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice, pe piata romaneasca ar aparea trei noi indulcitori. Sansa noastra ar fi ca directiva CE sa fie negociata si sa nu fie adoptata in aceasta forma. Directiva CE nu este obligatorie, este o sugestie care poate fi preluata cu unele modificari. Am putea astfel sa nu ne aliniem la lucruri si mai rele, sa nu introducem si alti aditivi pe linga cei existenti”, precizeaza prof. dr Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
PROIECT. Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au emis un ordin privind aditivii utilizati in produsele alimentare. Ordinul se afla in dezbatere publica pina la data de 24 septembrie 2008 si transpune Directiva Comisiei Europene nr. 60/2008 din 17 iunie 2008. Aceasta directiva stabileste criteriile specifice de puritate privind indulcitorii autorizati pentru utilizare in produsele alimentare.
Nitritii
Ordinul comun al Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor face referire si la unele produse traditionale din carne, conservate prin uscare sau saramurare. Pentru conservarea acestora sint folositi nitritii si nitratii: E 249, E 250, E 251, E 252. In aceste cazuri se propune alinierea la produse de pe piata Uniunii Europene. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca exista riscul sa luam ca etalon unele produse mai proaste decit cele existente in prezent pe piata romaneasca. Este posibil ca unele produse straine din carne sa contina cantitati mai mari de nitrati sau nitriti decit cele autohtone. La fel cum se poate ca si unele alimente romanesti sa fie mai periculoase din punctul de vedere al E-urilor decit cele straine.
Sursa: Jurnalul National