MaiMultVerde amenajeaza spatii verzi in cinci orase din Romania

Investi?ii de 65.000 de euro în proiectul "Adopt? un spa?iu verde" din Cluj

Asociatia MaiMultVerde deruleaza, in prezent, un proiect prin care vor fi amenajate spatii verzi si de joaca in orasele Ploiesti, Alexandria, Calarasi, Galati si Focsani. Aceste orase au cea mai mica suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor din Romania, sub 5 metri, media europeana recomandata fiind de 26 metri patrati/cap de locuitor.

Prin aceasta initiativa, terenuri cu o suprafata de aproximativ 500 metri patrati, situate in cartiere rezidentiale, vor fi amenajate pentru ca locuitorii sa beneficieze de o zona verde pentru relaxare si joaca. Primul spatiu astfel conceput va fi inaugurat pe 14 septembrie in zona de nord a orasului Ploiesti.

Cu sprijinul primariilor din cele cinci orase, cei doi parteneri ai proiectului, MaiMultVerde si Raiffeisen Bank, cu sprijinul autoritatilor locale, au identificat terenuri virane cu suprafete de circa 500 mp unde se vor planta arbori, arbusti si gazon si se vor instala echipamente de joaca pentru copii si mobilier urban de cea mai buna calitate si la standarde inalte de siguranta. Mobilierul urban este realizat de catre Rainbow Company (www.rainbowcompany.ro), partenerul logistic al acestui proiect, din plastic reciclat din PET-uri, cu o rezistenta si anduranta mare. Prin reciclarea plasticului necesar la productia mobilierului urban, amprenta de carbon este mult inferioara materialelor clasice folosite de obicei, cum ar fi lemnul.

„Ne confruntam cu o scadere drastica a suprafetei spatiilor verzi in Romania, unele comunitati fiind grav afectate din aceasta cauza, si e foarte important ca orice solutie de transformare a spatiilor virane in spatii verzi sa fie pusa in practica si sprijinita. Am gasit cele mai bune solutii peisagistice, am lucrat cu specialisti, am folosit materiale ecologice, iar in curand veti vedea rezultatul durabil al acestui proeict care va imbunatati calitatea vietii locuitorilor din aceste orase.”, a declarat Doru Mitarana, director Asociatia MaiMultVerde.

In ultimii ani in Romania se poate observa o reducere dramatica a spatiilor verzi din orase, fie ele de utilitate publica (parcuri, gradini, spatii de joaca), fie zone de verdeata in apropierea strazilor si marilor bulevarde. Reducerea spatiilor verzi are impact asupra calitatii aerului si a vietii locuitorilor din aceste zone. Conform standardelor europene, pana in anul 2013 fiecarui locuitor al oraselor din Romania trebuie sa-i revina 26 metri patrati de spatiu verde, norma de care depinde sanatatea oamenilor. Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca in marile aglomeratii urbane sa existe cel putin 50 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor. In acest moment, media spatiului verde la nivel national este de doar 9 metri patrati pe cap de locuitor, iar in orase importante precum Arad, Calarasi, Constanta, Deva, Galati, Ploiesti sau Focsani nu se inregistreaza mai mult de 5 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, potrivit asociatiei MaiMultVerde.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *