Mancarea bio – o afacere de 20 mld. Euro in Europa. Cat dau romanii

In Romania si Bulgaria se deschid cafenele si restaurante bio, in Ungaria incep sa apara tot mai multe piete cu produse bio, iar in Polonia supermarketurile au acum si raioane bio. Acestea sunt semnele care arata ca, in ciuda crizei, consumatorii incep sa-si schimbe gusturile, optand pentru mai scumpele dar sanatoasele produse organice. Iar acest trend este observat cu precadere in tarile din fostul bloc comunist, dupa cum au declarat pentru AFP oficialii biroului britanic de studii Organic Monitor.mancarea bio

In prezent, produsele bio nu reprezinta decat 1% din alimentele comercializate in Romania si Bulgaria, potrivit ministerelor din cele doua tari, insa cresterea este sustinuta chiar si pe timp de criza, mai ales in capitale. Astfel, din 2007 si pana in prezent au aparut raioane bio in majoritatea lanturilor de supermarketuri, magazinele naturiste tip „plafar” au inaugurat o sectiune speciala pentru alimentele organice, iar in unele locatii se vand doar produse de acest gen, fara pesticide si conservati, controlate pas cu pas pe lantul de productie – ambalare- distributie.

„In Romania, a existat o fascinatie pentru hamburger si Cola imediat dupa revolutie si lipsurile din comunism, dar oamenii incep sa revina usor la alimentatia bio. Cel mai bine se vand produsele bio care au pret cat mai apropiat de produsele conventionale similare, cum ar fi mierea de albine ecologica, doar cu 10% mai scumpa decat cea conventionala. Din pacate, avem producatori agricoli in sistem ecologic, dar nu avem procesare, respectiv fabrici de alimente, care sa proceseze materia prima ecologica”, spune Marian Cioceanu, presedintele asociatiei Bio Romania.

Cine e clientul bio ? „Prima categorie de cumparatori sunt cei avizati: cei care au suferit sau sufera de diferite boli de nutritie, cei educati care sunt responsabili fata de sanatatea lor, a copiilor lor si responsabili fata de natura in care traim”, zice Cioceanu. Potrivit acestuia, romanii exporta „pana la 90% din materia prima si importam alimente ecologice din Occident, care sunt, frecvent, mai scumpe decat la ei. Din informatiile obtinute de la membrii Bio Romania, circa 70% din alimentele bio vandute in Romania sunt de import si 30% sunt romanesti”. Specialistii straini cred ca, odata cu cresterea nivelului de trai pentru anumite categorii, a crescut si interesul pentru o viata mai sanatoasa, care a dus, printre altele, la aparitia paginilor „verzi” si pentru „sanatate” in cotidiene.

Moda bio are un handicap – pretul ridicat

Vanzarile de produse bio in 21 de magazine Carrefour in Romania au crescut de 15-20 de ori in primul semestru al anului 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, a declarat Andreea Mihai, directoarea de marketing Carrefour Romania. In 2009 au fost deschise magazine specializate in produse bio, la Cluj fiind inaugurat un restaurant 100 % bio, iar la Sofia o cafenea. In Ungaria, asociatia Biokultura sprijina crearea de piete bio pe care le posteaza pe site-ul sau, furnizand pana si pretul legumelor. La noi, organizatia Bio Romania desfasoara o campanie similara pentru ca statul roman sa aprovizioneze cantinele institutiilor publice cu produse bio. Totusi, costul produselor ramane un obstacol: la noi, sunt de cel putin doua ori mai scumpe decat produsele obisnuite, la polonezi costa cu cel putin 30 de procente mai mult, iar la bulgari, intre 30 si 50 la suta mai mult.

Pionier in agricultura eco – Aurel Petrus

Chiar si asa, fermierii eco din Romania cred ca acest sector va creste. „Viitorul este biologic”, proclama un autocolant in biroul lui Aurel Petrus (49 de ani), unul dintre pionierii agriculturii biologice in tara. „Am inceput in 2000. In prezent, supraveghez culturile de pe 1.300 de hectare de grau, porumb, floarea-soarelui, soia”. Petrus are in arenda terenurile a peste 500 de persoane pe care le plateste in bani sau cu o parte din recolte si are 18 angajati permanenti sezonieri. Cea mai mare parte a recoltei este exportata catre Germania si Austria.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *