Manole de la Mediu isi face de lucru cu gunoaiele menajere

La nivelul judetului Constanta, de-a lungul anului 2007, au fost stabilite 20 de arii protejate de interes comunitar. Potrivit sefului Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta, Adrian Manole, aceste arii protejate sunt precizate si printr-o hotarare de Guvern. De asemenea, tot anul trecut, au mai fost infiintate si 22 de arii protejate faunistice. Acestea se refera la protectia pasarilor, cele comunitare la protectia faunei. Tot prin hotarare de Guvern, mai declara Manole, au fost fixate un numar de 5 locatii in judetul Constanta pentru deseurile municipale. Acestea sunt deja situate la Medgidia, Ovidiu, Albesti, Costinesti si in Portul Constanta. In ceea ce priveste nivelul dotarilor pe care il are APM Constanta, Adrian Manole sustine ca in anul 2007 „am primit echipamente performante atat pentru statiile de la Constanta si Cernavoda cat si pentru laboratorul de analize fizico-chimice. De asemenea, dotarea personalului calificat si a echipamentelor performante ne-au permis ca in anul 2007 sa cerem acreditarea laboratorului din cadrul agentiei. Speram ca la sfarsitul acestui an s-o obtinem”, a mai declarat pentru „Replica” directorul APM Constanta.

Din spusele lui Manole reiese faptul ca in aceste arii activitatile existente si cele propuse pentru dezvoltare se pot realiza numai pe baza unui studiu de impact asupra mediului. In decursul anului 2007, reprezentantii APM Constanta au avut o serie de intalniri cu edilii anumitor localitati pentru a le explica ce anume presupune acest studiu si pentru a combate panica deoarece existau speculatii cu privire la faptul ca unii credeau ca nu mai pot desfasura activitati in zonele respective. Este important de mentionat insa faptul ca speciile protejate nu trebuie sa sufere in urma activitatii desfasurate de catre o persoana. In ceea ce priveste gestiunea deseurilor, Adrian Manole ne-a declarat ca s-au realizat anumite analize pe o serie de elemente plecand de la deseuri menajere, electrice, electronice, uleiuri uzate, deseuri metalice si nemetalice. „Problema pe care o avem in vedere, in acest moment, este cea referitoare la depozitele de deseuri menajere, care pe de o parte la nivel comunal mai pot functiona pana la date de 31 decembrie 2009, dupa care vor fi desfiintate urmand a fi inlocuite cu sistemul integrat a gestiunii deseurilor, a spus Manole.

Actiuni de educare a tinerilor

Acesta presupune infiintarea unor statii de transfer sau reciclare locala si transportul deseurilor menajere la depozite autorizate pe raza judetului respectiv”, mai subliniaza seful Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta. Se pare ca in judet exista cinci locatii fixate prin hotarare de Guvern pentru depozitarea deseurilor menajere, acestea fiind situate la Medgidia, Ovidiu, Albesti, Costinesti si in Portul Constanta. „Din anul 2015 nu vor mai fi decat depozite autorizate, acestea 5 plus incineratoare. Un lucru pozitiv este faptul ca investitorul poate fi acelasi cu cel care opereaza deseurile”, a mai subliniat Manole. In dreptul sectiunii „parteneriate” reprezentantii APM sustin ca au fost desfasurate activitati in privinta diseminarii informatiilor, educarea tinerilor. Numai anul trecut au fost organizate 400 de actiuni de constientizare si diseminare a informatiilor. Ca nivel de sume atrase prin tarife, la nivelul anului 2007 a fost colectata suma de 1 milion de lei noi. Aceasta suma plaseaza APM Constanta pe locul 2 in tara, dupa cea „mama” de la Bucuresti.

Sursa: Replica de Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *