Marea Debarasare va avea loc o data pe trimestru

0
322

Programul „Marea debarasare”, se va derula doar o data pe trimestru, incepand din acest an, pentru a colecta mai eficient deseurile de echipamente electrice si electronice, a declarat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.marea debarasare

Potrivit acestuia, prima etapa va avea loc spre finalul lunii martie, anterior acesteia urmand sa fie derulata o ampla campanie de publicitate.

Bugetul Fondului de Mediu estimat la 1,5 miliarde lei pentru 2010 urmeaza sa fie discutat in sedinta de guvern de saptamana viitoare, pentru ca ulterior, dupa aprobare, sa poata fi demarate toate proiectele, a declarat Laszlo Borbely.

„Estimam sa incasam in acest an 1,5 miliarde lei la Fondul de Mediu si vom cere Ministerului de Finante sa ni-i aprobe pe toti”, a spus Borbely. Anul trecut, pentru Fondul de Mediu au fost aprobate numai 800 miliaone lei, din care au fost cheltuite efectiv 300 milioane lei pentru Programul Rabla si cel cu parcurile”, a explicat ministrul.

Aproape 200 milioane lei pentru impaduriri

Pentru impaduriri in acest an vor fi folosite circa 200 milioane lei in crestere fata de 28 milioane lei, cat au fost alocate anul trecut.

„De asemenea, am vorbit cu colegii de la ministerul agriculturii sa finalizeze ghidul, astfel incat cele 223 milioane euro din fonduri europene sa poata fi accesate pentru impaduriri”, a mai spus ministrul de resort. Borbely vrea ca la finalul lui 2010 contractele incheiate prin POS Mediu sa ajunga la 3,9 miliarde euro. Alta prioritate a ministrului Mediului o reprezinta cresterea absorbtiei fondurilor UE prin POS Mediu.

„In prezent avem contracte incheiate de 1,4 miliarde euro. Pana la finele acestui an speram sa ajungem la 3,8-3,9 miliarde euro in contracte incheiate”, a precizat Borbely.

Ministrul a adaugat ca Romania a primit de la UE pana in prezent o prefinantare de 790 milioane lei si au fost rambursate 43 milioane lei.

In ce priveste certificatele de reducere a emisiilor de CO2, Romania are o cota din care ar putea fi aduse in tara intre 1,2 si 1,5 miliarde euro pana in 2010.

Borbely a precizat ca, in acest scop, trebuie asigurata partea legislativa si trebuie identificate proiectele pentru care banii vor fi folositi.

„Am discutat cu domnul Videanu (ministrul Economiei n.r.) si am stabilit sa rezolvam aceasta problema in doua saptamani”, a mai spus Borbely.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.