Margarina pentru brad

Inainte de a va cumpara bomboanele pentru bradul de Craciun, nu va uitati doar la culoarea ambalajului! Chiar daca arata extraordinar de frumos si se potrivesc cu globurile si beteala, pot avea in compozitie ingrediente care va pun in pericol sanatatea.

bomboane cu aditivi
Bomboanele de pom cu cocos in glazura de cacao, Kpkuszos, fac parte din categoria produselor a caror eticheta trebuie sa o cititi cu maxima atentie. Chiar daca nu au multi aditivi alimentari, contin “untura vegetala hidrogenata”, adica margarina. Aceasta este o grasime modificata prin procedee chimice care o fac de nerecunoscut pentru organism. Astfel, acesta este pus in situatia de a nu sti cum sa reactioneze fata de o substanta chimica. Ficatul si sistemul cardiovascular sunt cele mai afectate. In urma consumului foarte mare de margarina pot aparea boli grave. Din aceasta cauza, in multe tari, folosirea grasimii vegetale hidrogenate a fost interzisa sau restrictionata.

UN STRES PENTRU PANCREAS
Produsul analizat mai are in compozitie si o cantitate mare de glucide cu index glicemic foarte ridicat si incarcatura glicemica mare: zahar, sirop de glucoza, dextroza. Din aceasta cauza, pancreasul endocrin este dat peste cap, fiind nevoit ca intr-o perioada scurta de timp sa secrete insulina in cantitati care il fac sa se epuizeze, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acesta ne mai spune ca bomboanele Kpkuszos au un profil nutritional extrem de dezechilibrat, conform Regulamentului European 1924/2006, pus in aplicare din iulie 2007. Produsul are printre ingrediente si aditivul “sorbit”, care are denumirea corecta sorbitol, E420. Consumat in catitati mari, acesta are efecte laxative. Conservantul, sorbat de potasiu, poate provoca astm si alergii.

Din cauza compozitiei, bomboanele de pom analizate au si o valoare energetica foarte ridicata de care trebuie sa tina cont supraponderalii, obezii si cei care vor sa isi pastreze o greutate normala.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu boli dermatologice (inclusiv celulita), celor cu hiperuricemie (guta), persoanelor cu afectiuni ale tractului digestiv, celor cu sindrom metabolic, celor cu status proinflamator sistemic. Persoanele cu alergie la soia vor testa o cantitate mica de produs pentru a vedea care este reactia organismului. Consumatorii care sufera de diabet vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor consuma produsul cu precautie.

Ingrediente
zahar, cuvertura de cacao 25% (zahar, untura vegetala hidrogenata, pudra de cacao 18%, emulgator lecitina de soia E322, aroma), nuca de cocos razuita 18%, sirop de glucoza, dextroza, sorbit E420, untura vegetala hidrogenata, lapte praf degresat, enzima – invertaza, conservant – sorbat de potasiu E202, aroma. Valoarea energetica 100 g: 475 kcal/1993 kJ.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentDesertificarea
Articolul următorProdusul zilei: Oua eco din Transilvania

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,547FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente