Masina de spalat fara apa reduce substantial facturile

xeros_wash.jpgMasina de spalat de la Xeros, care functioneaza fara apa, ar putea sa va ajute sa economisiti, deoarece curata hainele cu o cantitate mica de apa, putand astfel reduce facturile cu pana la 30%.

Aceasta masina de spalat foloseste cu pana la 90% mai putina apa, comparativ cu o masina de spalat conventionala. Curatarea hainelor fara consum de apa va deveni, foarte probabil, o activitate domestica cu ajutorul unei masini de spalat care foloseste cu pana la 90% mai putina apa decat una obisnuita si care ar putea fi disponibila la sfarsitul anului 2011.

Dispozitivul, dezvoltat de Xeros Ltd, companie din Leeds, inlocuieste apa cu particule de plastic, ce curata petele, producatorii pretinzand ca prin folosirea acesteia proprietarii de locuinte vor economisi serios in cea ce priveste facturile la energie electrica.

Procesul dezvoltat de Xeros se bazeaza pe particule de plastic, de doar 3mm, care pot patrunde in toate tesaturile si pot fi refolosite de sute de ori. Acestea „inunda” masina de spalat o data ce hainele sunt umezite si nivelul de umiditate este la nivelul corespunzator. Dupa ce ciclul de spalare este complet, aceste particule de plastic sunt eliminate prin aceeasi procedura folosita la eliminarea apei in cazul unei masini de spalat conventionale.

Directorul executiv al Xeros, Bill Westwater, a afirmat: „Costul net economisit de utilizatori pentru apa, detergent si electricitate, incluzand costul particulelor de plastic este, conform calculelor noastre, de 30%”. El pretinde ca masina a fost testata cu succes pe o varietate de tesaturi care au fost murdarite cu orice, de la noroi, vin rosu si pete de curry, pana la cerneala.

Conform Energy Saving Trust, putin sub o treime din energia consumata in locuinte este folosita pentru a incalzi apa. Spalarea rufelor este responsabila pentru 15% din consumul casnic de apa, ceea ce inseamna ca daca toata populatia din UK ar folosi aceste masini care functioneaza cu sistemul Xeros, reducerea emisiilor de carbon ar fi echivalenta cu scoaterea din circulatie a 1,4 milioane de masini. Un alt cadou al acestui nou dispozitv este faptul ca ar permite multor sesaturi delicate sa fie curatate acasa.

Ideea de a folosi o curatare bazata pe polimeri i-a venit lui Stephen Burkinshaw, chimist la Leeds University, care si-a dedicat ultimii 30 de ani studierii modului in care s-ar putea imbunatati procesul de vopsire a fibrelor plastice folosite in tesaturi. Cu cativa ani in urma, a realizat faptul ca petele de pe haine se comporta ca si vopseaua, si abia atunci si-a pus problema de a folosi plasticul pentru a atrage petele din tesaturi.

Dupa o serie de experimente, in final a ales nylon-ul. Datorita unei proprietati naturale a materialului, bucatile de nylon atrag petele pe suprafata lor, si in umiditate chiar 100%, structura moleculara a plasticului devenind amorfa, astfel ca petele se difuzeaza in centrul acestor particule de plastic. „Nu numai ca scoate petele din tesaturi, dar se poate asigura si faptul ca acestea nu se vor depune la loc”, a spus Westwater.

In momentul in care acestea isi „traiesc viata”, saturate si pline de mizerie, pot fi colectate si reciclate, de exemplu in borduri de masina. Dar Westwater are in plan realizarea unui sistem de reciclare, care ar permite refolosirea acestora. Astfel, compania a construit deja un prototip si isi doreste sa aiba un produs gata de a fi lansat pe piata pana la sfarsitul anului viitor, o varianta destinata cumparatorilor urmand a fi disponibila la scurt timp dupa aceea.

„E mai mult o provocare tehnologica (in progres). Dar nu e vorba numai de asta, ci si de inertia cumparatorilor. Milenii intregi, oamenii au fost obisnuiti sa-si spele hainele cu apa si detergent, si deodata aparem noi si spunem ca o mare cantitate din apa folosita in mod obisnuit poate fi inlocuita cu aceste particule. Se produce o mare schimbare in mentalitatea consumatorilor”, sustine compania.

Claire Cunningham, purtator de cuvant pentru agentia guvernamentala Technology Strategy Board, a a afirmat ca Xeros are un „produs interesant si inovator” si ca avantajele financiare si in ceea ce priveste mediul au fost luate in considerare atunci cand a fost selectata sa ia parte, alaturi de alte 18 companii britanice de curatare eco, in campania Clean and Cool.

Sursa : http://www.guardian.co.uk/environment/2010/mar/09/xeros-washing-machine-bills

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *