Mecca vrea sa conduca expansiunea Arabiei Saudite in domeniul energiei solare

Mecca vrea sa conduca expansiunea Arabiei Saudite in domeniul energiei solare

Mecca, vizitata anual de milioane de pelerini atrasi de cel mai sfant loc al islamului, vrea sa devina primul oras din Arabia Saudita care opereaza o centrala de mari dimensiuni pentru generarea de energie regenerabila, scrie Bloomberg.

Autoritatile locale vor sa aleaga la inceputul anului urmator, dintr-un grup de 20 de ofertanti, investitorul care va construi si opera facilitati ce vor produce 385 GWh pe an, incluzand o capacitate de energie solara de 100 de MW pe an, a declarat primarul din Mecca, Osama al-Bar.

“Niciun oras din Arabia Saudita nu detine active de generare de energie, iar noi vrem sa fim primii care avem centrale”, a spus al-Bar intr-un interviu acordat in capitala saudita, Riad.

Planurile sunt ultimele indicii ca regatul saudit isi accelereaza eforturile de a-si diversifica sursele de energie, intrucat cresterea economiei si a populatiei ar putea eroda statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol.

Autoritatile centrale vizeaza investitii de 109 miliarde de dolari in energie solara, care ar trebui sa asigure circa o treime din necesarul tarii pana in 2032, fata de aproape nimic in prezent. Anul trecut, investitiile in energie solara s-au ridicat la nivel global la 139 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Programul orasului Mecca se alatura planurilor guvernului si ar putea constitui un exemplu pentru alte orase din Orientul Mijlociu, a declarat directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Regnerabila, Adnan Amin.

“Proiectul este vizionar, intrucat Mecca are o semnificatie speciala in lume. Situatia este simpla. In 25 de ani, Arabia Saudita ar putea deveni importator net de energie. Sursele regenerabile ar fi relativ ieftine”, a spus Amin.

Mecca este locul de nastere al islamului si are aproximativ 2 milioane de locuitori, insa anual gazduieste de peste trei ori mai multe persoane. Cei peste 1,3 miliarde de musulmani din intreaga lume trebuie sa viziteze orasul, in pelerinaj, cel putin o data in viata.

Arabia Saudita depinde de petrol pentru 86% din veniturile anuale. Statul accelereaza explorarile pentru gaze naturale si intentioneaza sa dezvolte capacitati de productie de energie solara si nucleara, pentru a pastra mai mult petrol pentru export.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente