Planurile de relansare a cinci tari occidentale, SUA, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, nu prevad o protectie suficienta pentru mediu, arata un studiu al World Wide Fund for Nature, publicat cu ocazia summit-ului G20.
mediul
Germania si SUA stau ceva mai bine. “In cel mai bun caz, investitiile verzi ale planurilor de relansare ajung la 0,5% din PIB pentru Germania sau SUA”, spune Damien Demailly, citat de AFP, vizavi de negocierile de la Bonn privind un nou acord climatic mondial.

El a mai declarat ca la summit-ul G20 se va vorbi putin despre clima, desi planurile de relansare privesc in mod direct lupta impotriva schimbarilor climatice.

Studiul WWF face distinctie intre “investitiile pozitive”, favorabile climei (energii regenerabile, cladiri care economisesc energie) si cele “negative” (drumuri, energii fosile).

2% din PIB pe an pentru un viitor nepoluat

Intr-un raport de anul trecut, economistul britanic Nicholas Stern recomanda consacrarea a 2% din PIB pe an pentru lupta impotriva incalzirii globale, subliniind ca pretul inactiunii va fi mult mai mare.

In aceste zile, la Bonn se desfasoara o intalnire a delegatilor ONU privind schimbarile climatice. Una dintre temele de discutie a fost gasirea mijloacelor prin care poate fi sustinuta o noua clasa de antreprenori care sa foloseasca tehnologii
“verzi”, care sa nu afecteze mediul.

Summit-ul G20 incearca sa gaseasca mijloacele de a iesi din cea mai grava criza mondiala de dupa anii ’30.

Desi acest tip de reuniuni internationale la nivel inalt sunt, de obicei, consensuale, summit-ul a fost marcat de tensiuni intre oficialii anglo-saxoni si cei din Franta si Germania. Acestia din urma au cerut cu insistenta rezultate concrete, ca de exemplu suprimarea paradisurilor fiscale.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here