Becul lui Edison iese la pensie

Becul cu incandescenta va fi scos de pe piata europeana incepand cu luna septembrie, pentru a face loc surselor economice de lumina.
becuri
„Batranele” becuri incandescente de 100 de wati si cele din sticla mata vor disparea din magazinele romanesti incepand de la 1 septembrie, cand importatorii si comerciantii nu vor mai avea voie sa le introduca pe piata.

Becurile de 100 W sunt primele „victime” ale noului regulament al Comisiei Europene (CE), care prevede ca, pana in 2012, toate sursele de lumina cu incandescenta vor fi inlocuite treptat de lampile fluorescente compacte (LFC), becurile cu halogen sau sursele de tip LED (dioda emitatoare de lumina). In etapa din 2010, de pe piata vor disparea si becurile incandescente de 75 de wati. Noile lampi fluorescente au consum de energie electrica redus cu 50 pana la 80% si o durata de viata de 6 pana la 12 ani. Pretul lor este, insa, sensibil mai mare, dar, prin economia de energie, investitia se amortizeaza in 6 luni.

Economie de 14 miliarde de Euro

Potrivit conf. dr. ing Dorin Beu, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iluminatul reprezinta 19% din consumul mondial de energie, echivaland cu o cincime din emisiile de dioxid de carbon la nivel planetar. Prin noile surse economice, consumul s-ar putea reduce cu 40%, cu un efect benefic pentru mediu, dar si pentru cheltuielile populatiei, care vor scadea cu 14 miliarde de euro anual. La becurile cu incandescenta, 95% din energie se pierde sub forma de caldura si doar 5 procente ajung sa fie tranformate in lumina, durata de viata fiind de aproximativ un an.

In Romania, peste 40% din camine au cel putin o sursa de lumina economica, o medie ideala situandu-se la 8 astfel de corpuri de iluminat per locuinta. Potrivit reprezentantului companiei
Philips in Romania, Costin Cunesteanu, romanii au inteles deja avantajele becurilor economice, iar piata acestora a crescut masiv, cu 110% in 2007 fata de 2006 si cu 30- 40% in cursul anului trecut. Becurile fluorescente pot fi cumparate din magazine atat in varianta de lumina rece, cat si de cea calda, caracteristica
fiind indicata de ambalaj. Alternativele economice sunt becurile cu halogen, cu economie de 50% si durata de viata de 2- 3 ori mai mare decat becurile cu incandescenta, dar si sursele LED, cu o eficienta luminoasa ceva mai redusa, dar cu o durata de viata foarte mare, de pana la 50.000 de ore.

AVANTAJE

Economisire pe termen lung

* Economie de energie de 50-80%
* Durata de viata de 12.000-15.000 de ore (chiar 60.000 de ore la becurile de ultima generatie)
* Investitia se amortizeaza in 6 luni
* Reducerea emisiilor de CO2 cu 15 milioane de tone pe an la nivel mondial
* Reducerea cantitatii de deseuri de corpuri de iluminat

DEZAVANTAJE

Pret mare la cumparare

* Pret ridicat – de 10 pana la 30 de ori mai mare fata de becurile clasice
* Flux luminos scazut la 40%, timp de 15-60 de secunde de la aprindere
* Nu sunt recomandate pentru senzorii de prezenta
* Nu se poate regla fluxul luminos
* Cele ieftine nu redau foarte bine culorile
* Nu se potrivesc cu candelabre vechi
* Contin mercur si necesita manevrarea lor cu atentie in procesul de reciclare

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *