Mega proiectul parcurilor eoliene din judetul Suceava va continua, sustin oficialii FILASA

Frân? serioas? pentru energia verde
Mega proiectul parcurilor eoliene din judetul Suceava va continua, sustin oficialii FILASA
Mega proiectul parcurilor eoliene din judetul Suceava va continua, sustin oficialii FILASA

12 parcuri eoliene vor fi construite in noua comune: Berchisesti, Capu Campului, Ciprian Porumbescu, Dragoiesti, Horodniceni, Ilisesti, Moara, Stroiesti, si Udesti. “A fost doar o prima abordare cu privire la acest proiect important. Vom tine aproape”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor. In noiembrie 2011, cei de la Filasa au anuntat o investitie de 780 de milioane de euro in 12 parcuri eoliene din noua localitati din judetul Suceava ce urmau sa fie construite incepand din septembrie 2012. Din mai multe motive, multe dintre acestea de ordin tehnic, proiectul a fost practic blocat o buna perioada  

Mega proiectul construirii a 12 parcuri eoliene in judetul Suceava, pe mai multe zone de la Udesti pana la Capu Campului, anuntat la finele anului 2011 de oficialitatile judetene si de reprezentantii grupului francez de firme Filasa, va fi dus mai departe in ciuda dificultatilor intampinate. Discutii pe aceasta tema au avut loc, vineri, iar mesajul transmis de investitorul francez a fost acela ca nu va fi sistat proiectul desi au aparut unele intarzieri din motive neprevazute.
„Contrar zvonurilor care circula, Eolenvest (firma membra a grupului Filasa – n.red.) continua dezvoltarea celor 12 parcuri eoliene in regiunea Suceava si confirma, in ciuda intarzierilor, ca parcurile se vor realiza. Acest lucru a fost confirmat domnului Catalin Nechifor, presedinte al Consiliului Judetean Suceava, in cadrul reuniunii de vineri 19 iulie 2013”, se arata in comunicatul semnat de Bernard Esquirol, director general Filasa.
Discutiile au avut loc dupa ce presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a cerut, in iunie, in cadrul unei intalniri cu ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, care a fost insotit si de reprezentanti ai unor firme franceze cu activitate in judetul Suceava, inclusiv cel al firmei franceze Filasa, explicatii privind continuarea proiectului eolian.

„Au fost discutii. Mi-au explicat dificultatile tehnice pe care le-au intampinat. Sper sa le poata depasi. Noi, Consiliul Judetean le vom da tot sprijinul pe care il putem oferi. A fosat doar o prima abordare cu privire la acest proiect important. Vom tine aproape”, a declarat Catalin Nechifor. El a precizat ca nu a fost avansat, la discutii, un termen foarte precis la care sa poata fi reluate lucrarile.

Reamintim ca, in noiembrie 2011, cei de la Filasa au anuntat o investitie de 780 de milioane de euro in 12 parcuri eoliene din noua localitati din judetul Suceava ce urmau sa fie construite incepand din septembrie 2012.

Firma franceza avea in plan si o investitie in realizarea unei linii de 400 de MW pe o lungime de 10 – 12 kilometri, de la punctul central al parcului pana in punctul de transformare din Suceava de unde energia va fi preluata de linia care este proiectata a se realiza intre Suceava si localitatea clujeana Gadalin. Statia de transformare a energiei electrice va fi construita de cei de la Filasa, cel mai probabil, la Dragoiesti, desi exista o varianta si la Horodniceni.
Care este cauza intarzierii proiectului
Punerea in aplicare a proiectului a fost amanata dupa ce Filasa a fost nevoita sa renunte la furnizorul de turbine eoliene. Conform afirmatiiilor presedintelui CJ Suceava, acesta este cauza mentionata in timpul discutiilor cu cei de la Filasa pentru care lucrarile au intarziat.
In parcurile eoliene era prevazut a fi instalate turbine produse de firma daneza Vestas cu putere instalata de 3 Mw fiecare, care vor fi puse pe stalpi de 120 de metri inaltime, palele elicelor fiind de 45 de metri. Pana in 2011 in lume erau instalate doar sapte asemenea turbine.
Furnizorul a explicat ca nu poate onora solicitarea astfel incat FILASA a trebuit sa identifice un alt fabricant in domeniu. A fost identificata o firma din Spania, care insa, desi are capacitatea de a furniza in timp util turbinele cerute, acestea nu au decat o putere de 2,7 megawati iar nu 3 megawati cum ar fi avut cele contractate anterior de la VESTAS.

In aceste conditii, va trebui refacuta toata documentatia privind avizarea acestor centrale eoliene, inclusiv la nivel de autorizatii de construire. Aceasta inseamna, conform ritmului de miscare a documentelor cunoscut in Romania, cel putin trei luni iar mergand pe considerentul ca urmeaza lunile de iarna, investitia importanta preconizata sa inceapa in toamna acestui an, va demara abia in primavara.

In noiembrie 2011, Bernard Esquirol declarat ca momentul inceperii efective a investitiei a fost precedat de un interval de timp de doi ani in care s-au facut studii specifice, proiectarea sau constructia sediului de birouri. El a subliniat ca prin aceasta investitie firma franceza isi propune sa faca profit, dar si sa contribuie la atingerea obiectivelor stabilite de UE pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile si a subliniat ca autoritatile locale care sunt partenere ale proiectului vor avea de castigat atat prin contractul de parteneriat cat si prin taxele si impozitele locale ce vor fi incasate suplimentar

Cele 12 parcuri eoliene vor fi construite in noua comune: Berchisesti, Capu Campului, Ciprian Porumbescu, Dragoiesti, Horodniceni, Ilisesti, Moara, Stroiesti, si Udesti, pe o suprafata totala de 4.000 de hectare, fiecare parc eolian avand intre 350 si 400 de hectare. In comunele Horodniceni si Ciprian Porumbescu vor fi cate doua parcuri eoliene.

Sase milioane de euro investite pana in 2011 pot fi pierdute definitiv daca Filasa nu va continua proiectul

Zece din cele 12 parcuri eoliene vor fi grupate pe opt localitati din perimetrul incadrat de orasele Suceava – Gura Humorului – Falticeni, iar acestea urmau a fi tratate in maniera unitara ca si cum ar fi un singur parc eolian, datorita dinstantelor relativ apropiate dintre localitatile pe teritoriul carora vor fi realizate investitiile respective.
Avand in vedere ca impreuna au o putere instalata de 429 MW/h, cele zece parcuri pe care FILASA le priveste in mod global vor reprezenta o investitie mai mare decat parcul eolian de 350 MW/h dezvoltat de compania CEZ in judetul Constanta. De asemenea, la o distanta ceva mai mare de celelalte parcuri eoliene, o alta investitie similara a grupului francez Filasa se va derula in comuna Udesti, puterea instalata fiind de 90 de MW/h.
Potrivit studiilor firmei franceze in localitatile unde vor fi amplasate aceste parcuri eoliene intensitatea vantului este de 6,5-7 metri/secunda, cate 2.800-3.000 de ore pe an.
Pana in noiembrie 2011, firma franceza a investit 6,2 milioane de euro in studii si proiecte tehnice si constructia sediului administrativ. Acesta este realizat sub forma unui sat traditional romanesc, din case ecologice, din lemn, construite de firma Doxar pe un teren situata pe teritoriul administrativ al comunei Ciprian Porumbescu, in apropiere de o padure. De asemenea, iluminatul in zona este asigurat tot de la o retea electrica unde stalpii sunt prevazuti cu panouri solare.

One thought on “Mega proiectul parcurilor eoliene din judetul Suceava va continua, sustin oficialii FILASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *