O asociatie si-a propus sa asigure gratuit necesarul energetic pentru iluminatul public si pentru toate institutiile si scolile din satele Clujului prin producerea de energie hidro, eoliana si solara.
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Energia Eoliana Montana (ADIEEM) a demarat un program national de producere si de aprovizionare cu energie verde a tuturor localitatilor rurale din Romania – pentru scoli, gradinite, unitati medicale, de cult si de prestatii sociale -, precum si a iluminatului public. In Cluj acesta vizeaza in primul rand zona raurilor Somesul Mic si Somesul Mare.
„Vrem sa depunem proiectul direct la Bruxelles, pentru a fi finantat cu fonduri europene de pana la 98%, deoarece autoritatile din Romania mai mult ne incurca decat ne descurca. Investitia pentru toate satele din tara noastra este de 1,5 miliarde de euro, insa aceasta poate fi redusa prin aparitia unor parteneri publici si privati ori prin incredintarea proiectelor locale unor institute sau universitati. Avem deja semnale bune de la consilii locale, primarii, institutii. Daca o primarie sau un consiliu local nu ne accepta, pe diverse considerente, mergem in alta parte, dar cand vor vedea ca se poate produce energie la vecini, se vor razgandi”, precizeaza Augustin Danila, presedintele ADIEEM. Telul final este realizarea de parcuri eoliene cu capacitate totala de 500 MW la nivel national.
In judetul Cluj programul se concentreaza, in prima faza, pe amenajari hidro pe Somesul Mic (Cluj-Napoca – Gherla si Gherla – Dej), Somesul Mare (Dej – Vad Catcau), Crisului (Ciucea – Negreni – Bucea – Iad), exploatand in caz de seceta acumularea Dragan – Lesu. Intre locatiile eoliene figureaza Rachitele – Maguri Racatau – Belis, iar intre cele fotovoltaice, Apahida – Moristi – Jucu. Tinta o reprezinta o populatie rurala de 231.000 de oameni, careia ar urma sa ii fie oferiti 430.000 kw in prima etapa a proiectului si 8,1 milioane kw in a doua faza.
In acest scop, ADIEEM intentioneaza sa lanseze doua etape de obligatiuni, in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj, pentru a fi cumparate de investitorii interesati, in special de cei din localitatile respective. La achizitionarea de obligatiuni in valoare de 100 de euro, investitorul va primi, dupa trecerea unei perioade de opt ani, in jur de 500 de euro, a mentionat Danila. Durata de implementare a programului va fi intre 8 si 12 ani, conform ADIEEM. Printre partenerii locali se numara companiile si institutiile clujene Broker (finantari), Electrica Transilvania Nord, Universitatea Tehnica, Pragmatic (automatizari industriale), Remarul 16 Februarie (energie verde in transport), ACI, Napoca Constructii (amenajari de hidrocentrale), TIM, Grup 4 Instalatii (aductiuni mari de apa pe sub autostrazi si drumuri), FMR (prelucrari si asamblari de precizie).
„De pe urma acestui proiect vor beneficia toate comunitatile rurale din Romania, toate unitatile de invatamant si sanatate din orase, aflate in finantarea consiliilor locale, prin Asociatia Oraselor din Romania. Vor fi protejate toate zonele inundabile din zona raurilor Somesul Mare, Tisa, Moldova, Mures, Tarnave, Prahova, Buzau, Putna, Milcov, printr-un sistem hidraulic si hidroenergetic capabil sa transporte cantitati de apa importante si in paralel sa produca energie hidro, urmand traseele autostrazilor est-vest si centru-sud. In caz de seceta, asociatiile agricole rurale vor fi asistate cu necesarul de apa, prin pompaj sau din marile acumulari hidro”, conform proiectului. O alta componenta vizeaza distribuirea excedentului de productie de energie romilor stabiliti la sate care isi dau copiii la scoala sau eliberarea de catre ADIEEM, in mod gratuit, de permise verzi elevilor si studentilor din zona rurala pe trasee CFR electrificate, in scopul sprijinirii transportului nepoluant din zona rurala pe caile ferate. In caz de seceta, asociatiile rurale vor fi asistate cu necesarul de apa, prin pompaj.
Parc fotovoltaic la Cluj-Napoca
Municipalitatea clujeana a anuntat un parteneriat public-privat cu compania WWS Energy Development, pe 142 de hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe, pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Romania, in locul proiectului „Cartierul Tineretului”. „30% din energia produsa va fi furnizata catre noi pe toata durata concesiunii, 49 de ani. Cu aceasta sursa vom asigura iluminatul public si energia pentru functionarea spitalului Clujana”, a declarat primarul Sorin Apostu.
Esec eolian la Marisel
Tentative de valorificare a potentialului eolian au mai fost la Cluj. Administratia din Marisel a concesionat societatii Ramina Eol 100 de hectare. Conform contractului, Ramina se obliga ca din 2010 parcul sa inceapa sa produca energie, astfel incat 11% din venituri sa parvina administratiei locale, insa proiectul nu s-a mai concretizat. „Se pare ca vantul era cam slab, asa ca trebuiau niste turbine mai speciale. Ramina voia sa vanda afacerea”, a mentionat primarul Traian Maris.