Instalatia de biogaz din Zillertal se bazeaza pe o tehnologie inovativa de maruntire
Prin implementarea Maruntitorului cu lant, UNI-CUT® QZ, randamentul creste cu pana 30%
Procesare mai buna a culturilor de energie si a deseurilor menajere – ne promite Maruntitorul cu lant, UNI-CUT® QZ, de la MeWa. Cu aceasta metoda noua de maruntire, brevetata, productia de gaze se mareste substantial. Masina nu este afectata de materialele metalice sau de materialele mineralice nedorite. Un fermier din Schlitters din Zillertal (Austria) are rol de pionier.
La intrarea in Zillertal, langa crescatoria de vite a fermierului Josef Kroll, se gaseste si o statie de compostare. Din anul 2008, celor doua, li s-a alaturat o instalatie ultramoderna de producere de biogaz.
Masina de reciclare
Firma Finsterwalder Umwelttechnik GmbH (Fitec) din Bernau, din landul Bavaria a dezvoltat o statie de producere a biogazului, in care o masina, utilizata initial in reciclare, a primit un rol decisiv. Maruntitorul cu lant (QZ), bervetat, al producatorului German de tehnologie de reciclare, MeWa Recycling Maschinen und Anlagenbau GmbH „a obtinut rezultate foarte bune la maruntirea materialelor, pana acum neegalate cu metode de tratare conventionale” – declara inginerul proiectant, Klemens Finsterwalder.
Din aproximativ 6.000 tone de deseuri menajere colectate de la populatie, din resturi de alimente din numeroasele hoteluri, pensiuni si restaurante din zona, dar si din alimente expirate din centre comerciale, instalatia de biogas din Schlitters produce curent electric, caldura si compost.
QZ 900 in Schlitters
In prima etapa, deseurile ajung in Maruntitorul cu lant al producatorului de echipamente MeWa Recycling din Gechingen. Spre diferenta de instalatiile conventionale de maruntire, aceasta masina este echipata cu lanturi in loc de cutite.
Un rol decisiv: Randament ridicat de obtinere a gazului
In timp ce masinile dotate cu cutite maruntesc deseurile verzi prin taiere, lantul din QZ lucreaza ca un mixer, care pur si simplu zdrobeste.
O imagine tipica – plastic in deseurile organice
Prin folosirea acestei metode, pe parcusul procesului de fermentare bacteriile dispun de o suprafata mai ridicata de „atac”, optimizand astfel degajarea gazelor. In aceasi timp, tehnologia MeWa ofera si alte avantaje.
In masina pot fi introduse alimentele expirate, chiar si cele congelate, cu tot cu ambalaje, fara a fi necesara o pretratarea acestora. Intr-o faza ulterioara aceste ambalaje pot fi separate cu usurinta de continutul organic. Materialele nedorite, precum bucatile de metale, tacamuri sau diferite minerale, nu afecteaza functionarea QZ-ului.
Masuratorile au demonstrat ca intr-o instalatie de biogaz care proceseaza gunoi de grajd la care se adauga culturi de energie, cu ajutorul maruntitorului cu lant, se obtine o cantitate de gaze cu pana 30% mai ridicata decat printr-o tratare conventionala.
Energie pura: resurse regenerabile
Materialele sunt omogenizate intr-o singura faza de lucru, un factor important pentru bacterii, pe parcursul procesului de fermentare. Procesarea cu ajutorul QZ-ului inlocuieste o pretratare biologica care ar trebui sa aiba loc prin hidroliza” ne declara proiectantul de la Finsterwalder.
Tipul si continutul deseurilor livrate este diferit, de la zi la zi alta. Operatorul poate pastra echilibrul prin reglarea QZ-ului sau prin aplicarea unui set de retete.In cele din urma, QZ-ul inlocuieste mixerul. Un separator indeparteaza materialele nedorite precum bucatile de oase, lemn, metale sau folii. Biomasa este igienizata si transportata in fermentor, unde poate fi amestecat cu gunoi de grajd.
Nawaro, material procesat perfect
Implementare in liniile aflate in exploatare
In acelasi timp, Maruntitorul cu lant poate fi implementat si in instalatiile aflate deja in exploatare. Un exemplu il reprezinta, integrarea unui Maruntitor cu lant, de o capacitate mai mare, in cadrul unei instalatii care produce 1,5 Megawati.
QZ 1600 implementat intr-o instalatie de biogaz de 1,5 MW
Acest echipament proceseaza o cantitate de 20 tone de materie prima pe ora. In acest caz, Qz-ul inlocuieste, atat echipamentul de maruntire cat si pe cel de separare al materialelor (fractiilor) nedorite. Aceasta masura a fost necesara deoarece in componenta materiei prime procentul de fractii nedorite era foarte mare.
Folosirea QZ-ului a solutionat aceasta problema cu mare eficienta. Ambalajele separate astfel nu mai contin materialele organice si pot fi arse pentru producere de energie. In Schlitters, randamentul crescut de obtinere a biogazului a fost determinant la elaborarea proiectului.
Un motor transforma biogazul in energie termica si 330 Kw de energie electrica, care dupa asigurarea necesitatilor proprii, ajunge in reteaua electrica. Energia termica este folosita pentru asigurarea unei temperaturi constante de 37 de grade, in fermentator.In urma acestui proces rezulta un material asemanator compostului. „Acest material are un miros similar gunoiului de grajd, dar este un ingrasamant de calitate superioara” declara Josef Kroll.