Mezelurile sunt nesanatoase

Dieteticienii au dat verdictul: mezelurile nu trebuie consumate de nici o categorie de consumatori. In afara de gust, majoritatea mezelurilor din comert nu ofera absolut nimic pentru sanatate. Nu sunt nici macar o alternativa economica la carne. Sunt alimente inalt procesate. Contin conservanti si aditivi periculosi. Daca veti citi cu atentie de fiecare data eticheta mezelurilor prezente in magazine, veti observa ca acestea sunt un amestec de carne, slanina, apa, in proportii variabile. Spre finalul listei de ingrediente gasiti sare, coloranti (carmin), conservanti (nitrit de sodiu) si potentiator de aroma (glutamat monosodic – MSG), uneori si agenti de afumare.
mezeluri
Vorbim aici de absolut toate mezelurile disponibile in acest moment in magazine, precum: salam, carnati, sunca de diverse tipuri, pastrama, parizer, toba.

Ce sunt si ce contin mezelurile?

Mezelurile sunt preparate obtinute din carne tocata si condimentata, introdusa in membrane naturale sau artificiale si supuse unor tratamente termice (pasteurizare, afumare sau uscare si maturare), in functie de sortimentul fabricat. La fabricarea mezelurilor se foloseste, pe de o parte, carne de diferite categorii, la care se adauga materii auxiliare, in special derivate proteice de origine vegetala sau animala, pentru imbunatatirea texturii si cresterea valorii nutritive. Este interzisa adaugarea in mezeluri de carne din conserve. In mezeluri este admis a se adauga si derivate proteice de origine vegetala: faina de soia, proteine de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten. Substituentii proteici nu dauneaza sanatatii, dar atata vreme cat valoarea nutritiva detaliata de proteine (clasa I, II si III) nu este mentionata pe eticheta, nu vom sti care este valoarea reala a produsului pe care tocmai l-am cumparat.

Cititi etichetele mezelurilor!

Chiar daca cumparati doar cateva feliute, rugati-o pe vanzatoare sa va arate eticheta cu lista ingredientelor, valorile nutritionale si termenul de valabilitate! Dieteticienii ne atrag atentia ca mezelurile sunt unele dintre cele mai nesanatoase alimente. Persoanele cu afectiuni hepatice, biliare ar trebui sa aiba grija cand consuma astfel de produse. Cu cat mezelurile sunt mai ieftine, cu atat calitatea lor este mai slaba. Mezelurile ieftine contin mai multe grasimi si sorici, o proteina cu valoare biologica scazuta. Este posibil ca printre ingredientele acestor mezeluri sa se regaseasca si carne dezosata mecanic, cunoscuta sub denumirea de MDM (mechanically deboned meat). MDM este pasta care rezulta din dezosarea carcaselor de pasare si care este prelucrata cu utilaje speciale. Aceasta pasta poate contine si resturi de piele, chiar si oase. Carnea dezosata mecanic poate perturba echilibrul calciului si fosforului in organism, deoarece contine fosfor in exces. Mezelurile nu duc lipsa nici de condamnatele E-uri. Conservantii, colorantii se regasesc pe toate etichetele.

Pana la varsta de 10-12 ani, copiii nu ar trebui sa consume asemenea produse dezechilibrate nutritional. Unii aditivi alimentari prezenti in mezeluri pot determina hiperactivitate si deficit de atentie si concentrare la copii. Este vorba despre derivatii acidului glutamic (E 620), care pot provoca, de asemenea, greturi, palpitatii, dureri de cap. Sunt studii care demonstreaza ca glutamatul de sodiu, folosit in calitate de potentiator de aroma si gust, creeaza dependenta fata de alimentul in cauza (!).

Nitritul de sodiu

Trecand peste grasimile animale existente in compozitia lor (implicate in aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima), trecand peste cantitatea destul de mare de sare din compozitie (implicata in agravarea hipertensiunii arteriale), trecand peste faptul ca sunt scumpe (comparativ cu carnea de porc, vita), ajungem la nitritul de sodiu. Absolut toate mezelurile din magazine contin nitrit de sodiu, iar acest aditiv este responsabil de efectele adverse pe termen lung, dupa cum au aratat multiple studii.

Nitritul de sodiu este folosit in industria alimentara pentru ca, pe de o parte, altereaza culoarea alimentelor conservate, iar pe de alta parte, previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul. Este codificat cu E 250. (E 249 este rezervat nitritului de potasiu.) Nitritul de sodiu mareste timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate, confera produselor o aroma specifica, destul de placuta.

In mediul acid din stomac nitritul de sodiu din mezeluri reactioneaza cu aminoacizi si duce la formarea de N-nitrozamine. Incalzirea la temperatura inalta a mezelurilor duce si ea la formarea de N-nitrozamine (clasicele oua prajite cu sunca). N-nitrozaminele sunt cancerigene si reprezinta, probabil, unul dintre motivele pentru care mezelurile sunt implicate in aparitia diverselor tipuri de cancer. Astfel, multiple studii recente au aratat ca un consum relativ mic de mezeluri (50-100 de grame de mezeluri pe zi, timp de 8 ani) creste riscul de cancer gastric de 1,5 ori, cancer pe colon cu 50 la suta, cancer pulmonar cu 16 la suta, cancer pancreatic cu 68 la suta, cancer mamar cu 64 la suta. Consumul de mezeluri in timpul sarcinii creste cu 68 la suta riscul de tumora pe creier a copilului, in primii ani de viata.

Concluzie: evitati mezelurile si va faceti bine in numeroase moduri. Pe de o parte, din punctul de vedere al sanatatii, iar pe de alta parte, chiar din punct de vedere financiar.

Sursa: Flux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *