Garda Nationala de Mediu a dat amenda maxima pentru ca o microhidrocentrala din Bihor a secat cursul de apa

0
521
Constantin Ni??: Sper ca în 2014 s? avem 2 - 3 companii energetice noi
Constantin Niţă: Sper ca în 2014 să avem 2 - 3 companii energetice noi
Garda Nationala de Mediu a dat amenda maxima pentru ca o microhidrocentrala din Bihor a secat cursul de apa

Neregulile anuntate de societatea civila in explotarea microhidrocentralelor au inceput saapara. Ca sa beneficieze de castiguri maxime, unii operatori recurg la masuri care au mare impact asupra mediului. De fapt, lasa fara apa flora si fauna din preajma, numai sa poata produce cat mai multa energie electrica. Garda Nationala de Mediu a dat amenda maxima permisa de statul roman pentru ca o microhidrocentrala din Bihor a secat cursul de apa.

Societatea Alesis din Cluj-Napoca a fost amendata cu suma totala de 108.000 de lei, in urma unui control efectuat de comisarii Garzii de Mediu, deoarece nu a respectat obligatia de a asigura debitul de servitute pe raul Bistra. Controlul, facut de comisarii de mediu pe15 ianuarie, a vizat „Amenajarea hidroelectrica de pe raul Bistra – Padurea Neagra –Budoi”, judetul Bihor, punct de lucru apartinand societatii Alesis Cluj-Napoca.

Microhidrocentrala de pe Bistra este inclusa in aria naturala protejata de interes comunitar ROSCI0322 Muntele Ses. „Cu ocazia controlului pe teren, respectiv a masuratorilor efectuate de reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Crisuri, s-a constatat ca, la punctul de lucru Padurea Neagra – Budoi, societatea Alesis Cluj-Napoca nu a asigurat debitul minim de apa in avalul pragului de captare de pe raul Bistra, debit necesar dezvoltarii faunei piscicole in avalul amenajarii mentionate”.

Potrivit autorizatiilor, operatorul economic avea obligatia mentinerii unui debit minim de 0,140 m³/s in avalul pragului de captare al amenajarii depe raul Bistra. „Comisarii de mediu au constatat ca, pe un sector de 4 km al cursului de apaverificat, debitul de apa era inexistent”. Amenda si reclamatie penala Firma a primit doua amenzi – una de 100.000 de lei, maximum posibil in Romania, pentru nerespectarea legislatiei de mediu si una de 8.000 de lei pentru incalcarea legilor privind pescuitul si acvacultura. Penalitatile au fost completate de suspendarea autorizatiei de mediu si a autorizatiei de gospodarire a apelor, detinute de societatea Alesis Cluj-Napoca. Dupa ce vor fi stabilite pagubele provocate fondului piscicol si habitatului natural de catre societatea Alesis, GNM va dispune masuri pentru refacerea mediului si va inainta oplangere penala catre autoritatile in drept, se arata intr-un comunicat de presa al GNM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.