Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Republica Moldova

Ministerul Agriculturii: scandalul porumbului modificat genetic nu a atins Republica Moldova

Savantii francezi au facut public adevarul socant despre produsele modificate genetic, care in ultimii ani au umplut rafturile magazinelor din Europa. S-au confirmat cele mai serioase presupuneri privind porumbul modificat genetic, care provoaca cancerul.

Pe parcursul a doi ani, savantii au hranit sobolanii cu porumb modificat genetic din SUA. Studiile au aratat ca 83% din rozatoare au tumori maligne. Cu cit mai mare era ponderea produselor modificate genetic in hrana sobolanilor, cu atit mai rapid se dezvoltau tumorile.

In timp ce rezultatele studiilor au socat UE, responsabilii de la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare a Moldovei afirma ca pe piata autohtona nu sunt alimente modificate genetic.

„Inca in 2003, a fost adoptata Legea cu privire la securitatea biodiversitatii, potrivit careia pe teritoriul republicii este interzisa cultivarea produselor transgenetice, dar si importul acestora. Serviciul Vamal si Inspectoratul pentru control fitosanitar si semincer monitorizeaza strict respectarea acesteor norme. La moment, informatii despre cultivarea sau importul porumbului modificat genetic nu au parvenit”, au asigurat responsabilii de la MAIA.

Totodata, potrivit datelor MAIA, Republica Moldova importa porumb in special din tarile UE – Ungaria, Romania, Franta, Slovacia, dar si din Ucraina.

Dupa cum a comunicat pentru Noi.md seful Directiei producerii ecologice din cadrul Ministerului Agriculturii, Iurie Seneca, in SUA, America Latina, iar in ultimii ani in India si China, circa 90% din porumbul cultivat este modificat genetic. In ultimul timp, porumbul a devenit vulnerabil la viermii diabrotici, care afecteaza semintele, din care cauza a fost modificata genetic ca sa devina mai rezistent la acesti paraziti.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente