Ministerul Mediului si Padurilor are in vedere pentru 2012 proiecte de investitii care privesc energiile regenerabile sau lupta impotriva inundatiilor

Ministerul Mediului si Padurilor are in vedere pentru 2012 proiecte de investitii care privesc energiile regenerabile sau lupta impotriva inundatiilor

Ministerul Mediului si Padurilor are in vedere pentru 2012 proiecte de investitii care privesc energiile regenerabile sau lupta impotriva inundatiilor, dar si continuarea unor proiecte demarate in anii anteriori. Intr-un interviu acordat AGERPRES, ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely, prezinta cateva dintre prioritatile ministerului si deciziile ce urmeaza a fi luate.

AGERPRES: Inceputul anului 2012 va sta sub semnul unei noi sesiuni a Programului ‘Rabla’. Cum credeti ca va fi influentat acest program de noua taxa de poluare intrata in vigoare la 13 ianuarie si care sunt noutatile pentru acest an?

Laszlo Borbely: Programul ‘Rabla’ nu va fi influentat de noua taxa, ci se va derula in aceleasi conditii ca in ultimii doi ani. Bugetul propus pentru acest an este de 114 milioane lei, pentru scoaterea din uz a 30.000 autovehicule uzate. Pentru a fi lansat Programul trebuie sa asteptam, insa, ca bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu sa fie aprobat prin Hotarare de Guvern.

AGERPRES: La zece zile dupa ce Legea privind taxa de poluare a intrat in vigoare s-a schimbat… schimbarea, in sensul ca, cel putin un an de acum inainte, aceasta taxa nu va mai fi platita pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. De ce nu s-a luat o astfel de masura inainte ca legea sa intre in vigoare?
Laszlo Borbely: Aceasta taxa a fost initiata de la bun inceput pentru a incuraja achizitionarea de masini cat mai noi. Dupa cum bine stiti, am inclus in Legea privind emisiile poluante si masinile de pe piata interna inmatriculate inainte de 2007, ca urmare a hotararii Curtii Europene de Justitie, pentru a elimina acea discriminare indirecta, in sensul ca pentru masinile de pe piata interna nu se platea o astfel de taxa. Decizia de a suspenda plata acestei taxe pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 am luat-o dupa ce am primit mai multe reactii din piata potrivit carora modificarea legislatiei privind taxa auto influenteaza sute de mii de proprietari. Aceasta suspendare este, practic, un ragaz, mai ales pentru cei care au de reglat diferite situatii.


AGERPRES: Un program derulat de Ministerul Mediului in 2011, ‘Casa Verde’, va reveni in 2012 cu o noua sesiune. Cand se va intampla acest lucru, cati bani vor fi alocati si care vor fi conditiile de derulare?
Laszlo Borbely: Este prioritar sa asiguram finantarea proiectelor demarate, astfel incat ce am inceput in anii trecuti sa se poata finaliza. Sunt inca proiecte care trebuie finantate din sesiunea deschisa in 2010, iar in 2011, stiti bine ca au fost depuse foarte multe dosare care se afla acum in analiza. Nu cred ca este constructiv sa lansezi pe banda sesiuni de depunere de dosare si apoi sa nu le poti sustine financiar. Trebuie sa fim corecti cu cetatenii, iar atunci cand spunem ca are dosarul aprobat, acesta sa poata fi si finantat. Asadar, asteptam sa vedem cum se vor contura incasarile la Fondul de Mediu in acest an si vom decide daca si cand vom putea lansa o noua sesiune in acest an. Stiti bine ca Administratia Fondului pentru Mediu are in derulare mai multe programe si trebuie sa gasim un echilibru pentru a asigura finantarea acestora.


AGERPRES: Mult-discutatul proiect minier de la Rosia Montana se pare ca va fi subiectul anului. Dumneavoastra ati afirmat ca asteptati analiza comisiei de analiza tehnica si, in functie de asta, veti intocmi HG-ul ce urmeaza a fi prezentat Guvernului. Cand mai aveti programate intalniri cu investitorii si ce detalii mai trebuie puse la punct din punctul dvs. de vedere?
Laszlo Borbely: In primul rand, sa clarificam un lucru: eu nu am intalniri cu investitorii pentru a discuta detaliile legate de proiect. Este numita o Comisie de Analiza Tehnica formata din reprezentanti ai mai multor institutii, din care eu nu fac parte, care gestioneaza procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Ceea ce vreau sa subliniez, inca o data, este ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.


AGERPRES: In ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, Romania are deja o Lege care reglementeaza acest lucru. Cum se prezinta situatia actuala si ce restante mai are Romania in acest domeniu, inclusiv in ceea ce priveste situatia gropilor de gunoi?
Laszlo Borbely: La inceputul acestui an a intrat in vigoare Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, prin care autoritatile administratiei publice locale au mai multe obligatii. Chiar din acest an acestea trebuie sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla. Este evident ca nimeni nu poate respecta aceste obligatii fara o infrastructura creata in acest sens. Iar prin POS Mediu exista, dupa cum se stie, 991.051.090 euro disponibile pentru proiecte prin care sa fie realizate sisteme integrate de gestionare a deseurilor. La ora actuala, avem 18 proiecte pentru care au fost semnate contracte de finantare in valoare de 764.882.044 euro. Insa, din pacate, pe langa cele 18 proiecte deja aprobate, mai sunt 16 care au unele intarzieri in privinta pregatirii aplicatiilor de finantare, generate in principal de unele neintelegeri in plan local intre diferite primarii. Din cele 16 proiecte, cinci vor ramane, cu siguranta, pentru perioada urmatoare de programare, ceea ce este destul de grav, pentru ca avem anumite obligatii fata de Uniunea Europeana. Aceste investitii sunt cu atat mai importante cu cat au fost inchise foarte multe gropi de gunoi si urmeaza sa fie inchise si altele.
In perioada 2003 – 2011, s-a sistat activitatea de depozitare pentru 180 de depozite municipale neconforme, din 251 inventariate in 2003. Va dati seama ca trebuie sa punem ceva in loc iar in cazul in care vor pica anumite proiecte finantate prin POS Mediu cei aflati in aceasta situatie ori rezolva problema managementului deseurilor din fonduri proprii, ori vor plati penalizarile ce vor fi aplicate de UE, pentru ca vom avea probabil procedura de infringement daca nu respectam obligatiile pe care ni le-am asumat ca stat membru.

AGERPRES: Comisia Europeana a atentionat Romania cu privire la situatia nesatisfacatoare a calitatii aerului la nivel national. De atunci si pana in prezent ce s-a mai intamplat pe acest subiect?
Laszlo Borbely: Pentru reglementarea situatiei, autoritatile locale trebuie sa ia anumite masuri. Am avut mai multe intalniri in care le-am atras atentia atat primarilor, presedintilor de Consilii Judetene, cat si prefectilor ca trebuie sa ia masuri in acest sens, pentru a putea rezolva aceasta procedura de infringement, altfel vom fi sanctionati, iar nota de plata se va imparti la toate autoritatile locale care trebuiau sa respecte anumite obligatii.
Au fost facuti, totusi, niste pasi inainte, pentru ca autoritatile locale, consilii locale si judetene, au adoptat Programele de gestionare a calitatii aerului, care cuprind anumite actiuni si termene de realizare. Ceea ce putem face noi, prin Garda Nationala de Mediu, este sa verificam respectarea termenelor de realizare a acestor actiuni. De altfel, comisarii Garzii Nationale de Mediu au efectuat periodic controale, iar in situatia in care au constatat nerespectarea termenelor au aplicat sanctiuni. Toate masurile luate pentru reglementarea acestei situatii au fost comunicate in raspunsul la ultima scrisoare a Comisiei Europene pe care l-am transmis anul trecut, in iunie.

AGERPRES: Un alt subiect care a suscitat interesul la finele anului trecut a fost cel al microhidrocentralelor. Ati decis sistarea acestor lucrari pana la momentul centralizarii situatiei existente. La ce concluzie ati ajuns?
Laszlo Borbely: As vrea sa precizez, in primul rand, faptul ca Romania are nevoie de cresterea productiei de energie regenerabila. Dupa cum se stie, tinta pe care si-a asumat-o Romania este ca, pana in 2020, 24% din productia de energie sa fie din surse regenerabile. Asadar, trebuie exploatat potentialul pe care il avem, insa nu oricum, ci intr-un mod in care sa nu fie afectata natura, asa cum se intampla si in alte state ale UE si nu numai.
Este adevarat, Romania are un potential mare pentru a produce energie regenerabila prin dezvoltarea microhidrocentralelor, insa trebuie sa fim foarte atenti incepand cu eliberarea avizelor de gospodarire a apelor si de mediu si terminand cu actiuni de control, pentru a verifica modul in care sunt respectate cerintele impuse in aceste documente.
Aceasta este concluzia la care am ajuns dupa ce a fost verificat modul in care sunt construite microhidrocentralele. Un aspect important este legat de realizarea unor astfel de investitii in interiorul siturilor Natura 2000. In astfel de cazuri, pentru a obtine avizul de gospodarire a apelor, va fi obligatoriu avizul custodelui ariei protejate sau, dupa caz, avizul Consiliului stiintific al parcului natural. Din punct de vedere tehnic, aductiunea trebuie sa fie amplasata obligatoriu pe unul din malurile cursului de apa sau in zona adiacenta acestora. Practic, este interzisa cu desavarsire amplasarea aductiunii in albia minora a cursului de apa. De asemenea, traversarea cursului de apa cu conducta de aductiune se va face astfel incat sa nu se bareze scurgerea apei si sa nu conduca la afuirea patului albiei in sectiune. Sunt cateva elemente care, insotite de controale pentru a verifica modul in care sunt respectate cerintele din avizele date de institutiile de mediu, vor da asigurari ca exploatarea apelor nu pericliteaza sub nicio forma mediul.

AGERPRES: Cam in aceeasi situatie controversata s-au aflat si padurile, cu taierile ilegale semnalate de mai ales de mass-media. Ati modificat legislatia iar sanctiunile sunt mai aspre. Ce schimbari asteptati?
Laszlo Borbely: Intr-adevar, am inasprit sanctiunile si am intensificat actiunile de control. Recent, a fost elaborat un proiect de act normativ prin care sa fie conferite atributii sporite jandarmilor, in calitatea acestora de agenti constatatori ai contraventiilor silvice prevazute de lege. Aceasta modificare a fost generata, intr-o anumita masura, si de buna colaborare a personalului silvic cu atributii de control, din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor, in cadrul actiunilor de control care au avut ca efect reducerea semnificativa a volumului de material lemnos taiat ilegal si sustras din paduri in anul precedent.
De asemenea, in Parlament exista un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, in care am inclus o prevedere prin care taierea si furtul de arbori taiati ori scosi din radacini sa fie incadrate ca infractiuni, indiferent de valoarea prejudiciului sau a materialului lemnos sustras. Prin acelasi proiect de lege, lipsa documentelor din care rezulta provenienta legala a lemnului va fi incadrata ca infractiune, nu doar contraventie, ca in prezent. Probabil ca dupa ce vor intra in vigoare aceste prevederi, cei care sunt obisnuiti cu taierile ilegale se vor gandi de doua ori inainte, pentru ca, din acel moment, nu vor mai plati o simpla amenda, ci vor avea dosare penale.

AGERPRES: Avand in vedere probleme cauzate de caderile masive de zapada in unele localitati din tara, ce face ministerul pentru realizarea acelor perdele forestiere care ar fi fost utile pentru apararea drumurilor si satelor aflate sub nameti?
Laszlo Borbely: Intr-adevar, perdelele forestiere ar fi fost foarte utile acum. Din pacate, dupa 1990, ca urmare a retrocedarilor, perdelele care existau au disparut, iar acum sunt astfel de probleme. Anul trecut, am reusit sa definitivam cadrul legislativ care sa ne permita sa facem exproprieri, iar in acest an am prevazut fonduri pentru a realiza aceasta actiune fara de care nu avem cum sa plantam arbori.
Deja, au fost demarate discutiile cu primarii, pentru a ne sprijini in aceasta actiune de expropriere, iar daca totul merge bine, in aceasta toamna, am putea avea sanse sa infiintam primele perdele forestiere. O sa pornim mai intai cu infiintarea de perdele pentru autostrazile A1 si A2 si pentru drumurile nationale. In privinta localitatilor, un cuvant greu de spus il au primarii care trebuie sa convinga oamenii sa cedeze terenuri. Fara a avea terenuri, infiintarea perdelelor este imposibila. Evident, chiar daca incepem sa plantam in acest an, efectul nu are cum sa fie imediat, ci peste patru cinci ani ani. Insa este important ca am realizat acei pasi care fac posibila infiintarea de perdele forestiere, iar odata urnite lucrurile trebuie duse mai departe.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *