Ministrii mediului din G8 incearca sa gaseasca un compromis intre criza economica si cea climatica

Ministrii mediului din G8 si din tarile emergente, reuniti la Siracusa, in Sicilia, au incercat joi sa gaseasca o solutie de compromis intre criza economica mondiala, pe de o parte, si lupta impotriva incalzirii climatice si pastrarea biodiversitatii, de cealalta, relateaza AFP.
criza climatica
Reuniunea vizeaza adoptarea, vineri, a unei „Carte de la Siracusa” pentru a identifica mijloacele si sursele de finantare care pot pastra biodiversitatea animala si vegetala pe toata suprafata Pamantului, au afirmat surse apropiate dosarului.

Biodiversitatea este recunoscuta in prezent de toate tarile drept un atu economic indispensabil si de neocolit atat pentru dezvoltarea tarilor bogate, cat si pentru cele sarace, potrivit aceleiasi surse.

„Criza financiara este o oportunitate pentru a rezova in acelasi timp criza economica si a cea a incalzirii Pamantului”, a declarat ministrul ceh al mediului Martin Bursik, in cursul unei conferinte de presa. „Piata trebuie sa ne dea mijloacele de a lucra in favoarea mediului”, a adaugat el, fara a preciza, insa, ce sume sunt necesare.

Schimbarea radicala a abordarii problemei incalzirii climatice de catre noua administratie americana a inspirat optimism la conferinta. „G8 este un forum excelent pentru a transmite mesajul ca biodiversitatea ramane o prioritate pentru programul mondial al mediului (…) si exista o intelegere comuna a amplorii problemei”, a afirmat Bursik, a carui tara asigura presedintia UE.

Apararea biodiversitatii este recunoscuta drept un aspect „imperativ atat din punct de vedere moral, cat si ecologic”, a spus el, incheind: „Ne indreptam catre Copenhaga”.

In decembrie 2009, la Copenhaga, va avea loc un summit, in urma caruia ONU spera ca tarile participante sa ajunga la un acord cu caracter obligatoriu privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon, care sa urmeze din 2010 Protocolului de la Kyoto.

Pe langa noua atitudine americana, noutatea reuniunii de la Siracusa a fost si intentia de a implica si Africa in efort, pentru o dezvoltare durabila. Africa de Sud si Egiptul au fost invitate la reuniune.

G8 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Rusia, Germania si Japonia) a invitat la aceste discutii Brazilia, China, India, Mexic, Africa de Sud, Australia, Coreea de Sud, Egipt si Indonezia. La reuniune mai sunt prezente Comisia Europeana, Cehia – tara care asigura presedintia UE – si Danemarca – tara care va gazdui summitul de la Copenhaga din decembrie 2009.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente