Plantele, ajutate de poluare in lupta cu incalzirea

Poluarea atmosferica limiteaza, in mod paradoxal, incalzirea climatica prin faptul ca ajuta plantele sa inmagazineze mai multe gaze cu efect de sera, dupa cum arata un studiu publicat, miercuri, de revista britanica Nature.
incalzirea globala
Flora si, in special, padurea tropicala absorb un sfert din dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera produs de combustia energiilor fosile (petrol, gaz, carbune).

Pana in prezent, era vehiculata ideea ca fotosinteza, procesul prin care vegetatia transforma energia solara, dioxidul de carbon si apa in hrana, este impiedicata de poluarea cu particule (rezultata din activitatile industriale si din transporturi), care obtureaza razele solare. Se pare ca, de fapt, aceasta poluare („global dimming”) are exact efectul contrar.

„In mod surpinzator, efectele poluarii atmosferice par sa fi marit productivitatea vegetala globala cu aproape un sfert in perioada 1960-1999”, fapt ce a antrenat „o crestere de 10% a cantitatii de carbon stocata de Pamant”, explica Linda Mercado, cercetatoare la Met Office Hadley Centre in Britain si principalul autor al studiului, citata de AFP.

Fenomenul se explica prin modul in care particulele reflecta lumina. Daca aerul este poluat, flora primeste mai putine raze directe, insa lumina dispersata de particule actioneaza ca niste oglinzi minuscule, care face ca mai putine frunze sa se afle total in umbra.

Fara acest tip de poluare, temperatura medie de la suprafata Pamantului ar fi crescut cu 1 sau 1,1 grad Celsius de la inceputul industrializarii. In realitate, aceasta a crescut cu doar 0,7 grad Celsius.

Totusi, exista si o dilema: „pe masura ce vom continua sa purificam aerul, ceea ce trebuie sa si facem pentru sanatatea umana, va fi din ce in ce mai dificil sa evitam o schimbare climatica periculoasa prin intermediul reducerii emisiilor de CO2”, avertizeaza Peter Cox, cercetator la Universitatea din Exeter si coautor al studiului.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *