Rosia Montana este un proiect de interes national aflat in stadiul de evaluare, dar pana cand nu se finalizeaza procedura privind garantiile financiare si pana cand doua directive europene nu vor fi transpuse in legislatia romaneasca nu putem vorbi de o decizie, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor, relateaza Agerpres.
„Ministerul Mediului sustine orice investitie cu conditia ca aceasta sa respecte prevederile legale. In momentul in care vom avea toate normele, conform legislatiei in vigoare, se va lua o decizie in privinta proiectului de la Rosia Montana. Vorbim despre doua directive europene, transpuse in legislatia din Romania, si care se refera la deseurile din industria extractiva, respectiv la responsabilitatea de mediu. In ceea ce priveste Directiva care se refera la deseurile din industria extractiva, la Ministerul Economiei se afla in derulare procedura privind stabilirea obligatiilor de mediu. In momentul in care aceasta va fi finalizata, vom face pasii urmatori (…)”, a afirmat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Mediului, este nevoie de documentatie completa in cazul Rosia Montana, dar pana cand nu se finalizeaza procedura privind garantiile financiare Comitetul de Analiza Tehnica (CAT) din cadrul ministerului de resort nu va mai avea nicio intalnire.
„Pe masura ce vom avea la dispozitie toata documentatia si procedurile finalizate vom inainta. Actele normative privind stabilirea procedurilor trebuiau facute demult. In trei luni de zile de cand am venit, am incercat sa periem si facem tot ceea ce tine de noi pentru a pune in miscare tot ceea ce inseamna subsecvente pe directivele transpuse in legislatia nationala. Stadiul proiectului minier de la Rosia Montana este, in acest moment, de evaluare. Se vor urmari pasii in conformitate cu legislatia si cu procedurile si normele in vigoare. Repet, Rosia Montana este un proiect de interes national care necesita o abordare cu multa seriozitate si maxima responsabilitate. Este un proiect pentru care acordul de mediu integrat va trebui sa urmareasca procedura clara si legala. Pana cand nu se finalizeaza procedura privind garantiile financiare, conform directivei, nu va mai fi vreo intalnire a Comitetului de Analiza Tehnica in cazul Rosia Montana”, a explicat Rovana Plumb.
La finele lunii iulie 2012, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara ca Executivul va decide desecretizarea licentei de exploatare pentru Rosia Montana in baza unei solicitari scrise a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), insa trebuie sa existe si acordul investitorului.
Intr-un punct de vedere oficial, remis ulterior Agerpres, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a precizat ca desecretizarea contractului de licenta pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi posibila numai daca statul roman va modifica legea care clasifica aceste informatii.
RMGC a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba. Actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31% din capital si Gabriel Resources – cu 80,69%. Compania urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.