Mituri si adevaruri despre apa imbuteliata

Specialistii in nutritie  atrag atentia ca apa imbuteliata poate fi, de multe ori, mai nesanatoasa decatapa imbuteliata apa de la robinet. Apa imbuteliata cea mai buna este aceea care se extrage dintr-un depozit cunoscut. Daca apa este imbuteliata in preajma oraselor sau in orase, renuntati sa o cumparati, in ciuda pretului mic.

> Apa imbogatita cu vitamine si minerale este mult mai buna decat apa plata obisnuita. „Vitaminele, aromele, proteinele sau alte adaosuri de acest fel nu sunt decat niste gaselnite de marketing”, considera Marion Nestle, profesor de nutritie la Universitatea din New York, SUA, citat de publicatia „WebMD”.

> Apa plata va rehidrateaza cel mai bine dupa un program de exercitii. In timpul exercitiilor intense, se pio cantitate mare de electroliti (sodiu, potasiu), ce nu pot fi inlocuiti doar prin consumul de apa plata obisnuita, arata „WebMD”. In schimb, daca faceti sport doar pentru a va mentine, numai cateva minute pe zi, atunci este suficienta apa plata pentru a readuce in organism mineralele pierdute.

> Apa imbuteliata este mai buna decat cea de la robinet. Acest lucru este valabil numai daca apa din sticla provine de la un izvor de adancime recunoscut, spun nutritionistii. „Nu orice apa imbuteliata este potabila. S-au vazut cazuri cand pe sticle nu era trecut nici izvorul, nici producatorul. Apele imbuteliate in orase pot fi chiar mai periculoase decat apa de la robinet”, apreciaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De aceea, verificati eticheta de fiecare data, pentru a va asigura ca apa din sticla provine dintr-un depozit cunoscut si nepoluat. Cu cat este mai indepartat de orase, cu atat mai bine, mai spun specialistii.

> Apa carbogazoasa este apa minerala. Specialistii va sfatuiesc sa nu confundati apa minerala cu apa carbogazoasa. Si apa plata (fara bule) este minerala, desi are un continut mai scazut de saruri. „Contine sub jumatate de gram de saruri dizolvate la litru, drept urmare este oligominerala (n.r. – cu putine minerale)”, spune profesorul Mencinicopschi. Apa carbogazoasa contine intre jumatate de gram si un gram de saruri minerale pe litru, in timp ce apele medicinale (cele din statiuni) au peste un gram la litru. Acestea din urma trebuie consumate numai cu recomandarea medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *