„Moldova Eco-Energetic?”. Cum arat? cel mai mare parc solar fotovoltaic din Moldova
„Moldova Eco-Energetica”. Cum arata cel mai mare parc solar fotovoltaic din Moldova
„Moldova Eco-Energetica”. Cum arata cel mai mare parc solar fotovoltaic din Moldova

Cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova a fost construit in suburbia orasului Chisinau, informeaza UNIMEDIA.

Acesta are o capacitate de 333kW, iar energia electrica produsa este livrata in reteaua nationala de distributie la un tarif de 1,9 lei/kwh.

„Am dovedit ca este posibil sa creezi energie solara in Republica Moldova. Sa o faci profitabila. Am instalat si panouri termice pe acoperis. Acestea alimenteaza un centru auto din Chisinau. Iar din celelalte panouri vindem energie companiei Red Union Fenosa”, a precizat Frank Le Borgne, administratorul parcului solar fotovoltaic.

Le Borgne a subliniat faptul ca un watt costa aproximativ un euro. „Daca vindem energia electrica la pretul din Republica Moldova, cu care il vindem pentru Fenosa. Intoarcerea investitiilor ar avea loc in aproximativ 7 ani. Contractul este pentru 15 ani, dar aceste panouri vor functiona mai mult de 40 de ani”, a mai spus administratorul parcului solar fotovoltaic.

„Este dificil sa implementezi un astfel de proiect in Moldova, pentru ca la inceput era ceva nou. Nimeni nu cunostea regulile tehnicii securitatii. Atunci cand instalezi astfel de panouri trbeuie sa fie extrem de atent. Asa ca am invatat mai multi oameni sa faca acest lucru”, a adaugat Le Borgne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here