Monsanto, ancheta unui dezastru

Corespondenta din Frankfurt, Manola Romalo

monsanto1,7 milioane de telespectatori au vizionat pe Arte tv (11 martie) filmul documentar (1) „Lumea conform Monsanto. De la dioxina la OMG-uri, o multinationala care va vrea binele”.
In 90 de minute dense, jurnalista de investigatie Marie-Monique Robin (n. 1960), dezvaluie biografia terifianta a concernului american, producatorul a 90% din plantele transgenice la nivel mondial. (2).

Pe tot parcursul activitatii, Monsanto a fabricat pe scara larga cele mai periculoase produse din istoria industriala, printre care: PCB-uri (policlorobifenil) interzise in 1987 in Europa, dioxina (cancerigena), agentul orange (folosit de Pentagon in razboiul din Vietnaman impotriva populatiilor civile), DDT, insecticide toxice, Aspartam etc.
Pe baza unor documente declasificate (3), ziarista arata cum firma din Saint Louis a falsificat studii care demonstrau nocivitatea propriilor produse, (4) a presat oameni de stiinta, administratii, institutii, jurnalisti si agricultori.
Timp de trei ani, cunoscuta jurnalista a anchetat in America de Nord, Argentina, Brazilia, Mexic, Paraguay si in Europa.

Reglementarea OMG, croita pe masura industriei

In loc sa produca erbicide noi, de ce sa nu creeze plante selective, manipuland patrimoniul lor genetic? Plante care vor supravietui la erbicidul Roundup, produsul „far” al Monsanto.
Dupa investitii de milioane de dolari in cercetare, Monsanto va fi sustinuta de administratiile americane, de la Ronald Reagan la George W. Bush. Cu scopul de a exporta agricultura plantelor manipulate genetic in toata lumea.
Dupa cum au recunoscut cativa fosti responsabili administrativi in fata camerei de luat vederi, sefii industriei biotehnologice au ajutat la implementarea reglementarii – in profitul unui pumn de companii economic puternice.
In 1986, Casa Alba cere administratiilor publice care reglementeaza alimentele, medicamentele si protectia mediului: Food and Drug Administration (FDA), Environmental Protection Agency si Ministerului Agriculturii (USDA), sa nu adopte noi reglementari. Legile „deja existente” ajung. Cum va fi garantata siguranta alimentara a consumatorilor? Cine testeaza produsele? Industria biotehnologica in exclusivitate. Cu toate ca nu avea probele stiintifice care demonstrau ca plantele modificate genetic nu sunt periculoase pentru om, animale si natura, FDA le-a declarat „sigure” (4). Cercetatorii Diviziei de chimie si alimente din FDA au protestat in mai multe cazuri, prin memorande trimise responsabilului J. Maryanski. Au aratat ca in urma manipularii transgenice apar efecte nedorite in plante. Printre altele, „substante toxice neidentificate si capacitatea marita de a acumula substante provenite din mediu, pesticide si metale grele in plantele transgenice” (5). Fara nici un rezultat.
„A fost o decizie politica,”, recunoaste James Maryanski, seful diviziei de biotehnologie la FDA (1985-2006). Omul lui Monsanto la FDA era avocatul Michael Taylor. A conceput reglementarea, impreuna cu J. Maryanski. De la administrator adjunct la FDA, Taylor ocupa un post in ministerul Agriculturii, devenind apoi vice-presedintele Monsanto.
„Stiti, sistemul usilor turnante nu exista numai in agricultura, ci in multe alte domenii, de pilda la finante sau sanatate”, spune, jurnalistei, Dan Glickmann, secretar de stat (1995-2001) in guvernul lui Bill Clinton. Glickmann a autorizat toate culturile de plante transgenice, fara etichetarea alimentelor. ” Intr-adevar, cred c-ar fi trebuit facute mai multe teste… Dar firmele agro-industriale nu vroiau. Pentru c-au investitit enorm in dezvoltarea acestor produse. Si, ca responsabil al serviciilor de reglementare al agriculturii, am indurat multe presiuni, pentru ca… sa zicem… sa nu fiu prea exigent.”

Roundup : publicitate mincinoasa

Sub denumirea comerciala de Roundup, erbicidul pe baza de glifosat a fost comercializat in 1974. Produsul este „100 % biodegradabil, respecta mediul, nu lasa reziduuri in sol”, afirma Monsanto, ani la rand, in reclame. Dar de la inceput apar suspiciuni grave in legatura cu inocuitatea (nu constituie pericol pentru organism) erbicidului.
In anii `80, administratia de protectie a mediului (Environmental Protection Agency), descopera ca laboratorul IBT (Industrial BioTests Lab) a falsificat 30 de teste despre efectele nedorite ale glifosatului. Cu scopul de a ascunde decesele animalelor testate. Paul Wright, fost toxicolog la Monsanto, devenit director la IBT, a fost condamnat pentru frauda, impreuna cu alti responsabili. In 1991, de asemenea laboratorul Craven a fost acuzat de falsificarea unor studii pentru evaluarea reziduurilor Roundup in: cartofi, prune, struguri, sfecla de zahar si in apele solului.
Tribunalul de mare instanta din New York interzice, in 1996, lui Monsanto sa declare in publicitate : „Roundup este biodegradabil, bun pentru mediu, netoxic, inofensiv si cunoscut datorita caracteristicilor sale pentru mediu.” Monsanto a fost condamnat in 1998 sa plateasca 75.000 de dolari, pentru ” publicitate inselatoare” (6).
In 2001, Comisia Europeana a clasificat glifosatul drept „o substanta toxica pentru organismele acvatice, putand aduce pe termen lung efecte nefaste asupra mediului.”
Studii stiintifice arata ca in apele din Bretagne (regiune de 27.208 km patrati din vestul Frantei), 95% din esantioane contin peste 0,1% microgram/litru de glifosat (cantitate legala), ajungand chiar la 3,4% microgram/litru. Dupa sase ani, Asociatia „Ape si rauri din Bretagne” a castigat procesul impotriva Monsanto. Pe 26 ianuarie 2007, Tribunalul din Lyon – sediul firmei in Franta – a condamnat-o la plata a 15.000 de euro. Monsanto stia, „inaintea difuzarii mesajelor publicitare litigioase, ca produsele vizate prezentau un caracter ecotoxic. Fiindca, potrivit unor studii efectuate de insasi Monsanto, un nivel de bio-degradabilitate (a Roundup – n.a.) de numai 2 % se poate obtine dupa 28 de zile,” au spus judecatorii.
Cu toate acestea, Monsanto-Romania continua sa afirme in publicitatea pe Internet: „Roundup este practic netoxic. Roundup este un produs sigur, inofensiv pentru oameni si mediul inconjurator. Nu are activitate in sol, astfel incat orice cultura poate urma imediat dupa aplicare.”
Rezultatele mai multor studii internationale recente, din SUA, Canada, Suedia si Franta arata ca Roundup-ul ar putea induce primul stadiu de cancer (6).
Potrivit Arte France Distribution, „filmul suscita actualmente un interes major in mediile din toata lumea.” Dupa vizionarea filmului, publicul din Romania va putea raspunde – in cunostiinta de cauza – la intrebarea: ce vrem sa mancam?

(1) Filmul documentar, (90 min), poate fi comandat in versiunea DVD (14,99 euro), in limbile: franceza, germana sau engleza pe http://arteboutique.com
(2) Cartea: ” Le Monde selon Monsanto – De la dioxine aux OGM, une multinationale qui vous veut du bien”, de Marie-Monique Robin, Editions La Decouverte/Arte Editions (371 pag), 20 euro (www.ladecouverte.fr)
(3) Pe Google, limba engleza : GMO risk human health, Soybean, Roundup Ready toxic, Roundup biodegradable, Monsanto falsified scientific studies, Monsanto pollution, Monsanto criminal, Monsanto secret documentation, Monsanto revolving doors, Scientifics consensus FDA, Bovine grown hormone etc.
(4) www.biointegrity.org/FDAdocs/06/view1.html
(5) www.biointegrity.org.list.html
(6) http://www.mindfully.org/Pesticide/Roundup-Glyphosate-Factsheet-Cox.htm
(7) Printre altele: Lennart Hardell, Michael Eriksson si Marie Nordstrom, „Exposure to pesticides as risk factor for non-Hodgkin`s lymphoma and hairy cell leukaemia: pooled analisis of two Sweedish case-control studies”, Leukaemia and Lymphoma, vol. 43, 2002, p. 1043-1049.

Sursa: „Observator de Constanta”, 7 aprilie 2008.

Pentru cititorii interesati de subiect, puteti urmari filmul realizat de jurnalista Marie-Monique Robin:

Vezi documentarul in limba engleza „The World According to Monsanto – A documentary that Americans won’t ever see.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *