Lastarii tineri si frunzele nasturelului se recolteaza primavara si se consuma proaspete, sub forma de salata.
Planta contine cantitati importante de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, cupru, zinc, sulf) si de vitamine (C, in cantitate mare, A, B2 si E) si este recomandata in astenia de primavara, in convalescenta si in tratamentul bolilor de piele. Datorita proprietatilor antioxidante, planta este un foarte bun antidot pentru dependenta de nicotina si este indicata in dieta fumatorilor impatimiti.
Aceasta planta poate fi folosita ca adjuvant in tratamentul bronsitei, in calculoza urinara si in astmul bronsic. In astfel de situatii se consuma cate 30 g de frunze sau de lastari proaspeti, timp de 21 de zile.
Curele cu nasturel sunt bune in orice forma de cancer, iar terapia cu 20-30 g frunze trebuie urmata timp de 30 de zile. Nasturelul este contraindicat suferinzilor de ulcer gastric, femeilor gravide, copiilor sub patru ani si persoanelor cu afectiuni tiroidiene.
Reteta saptamanii
Salata de nasturel cu cas proaspat
Timp de preparare: 30 de minute
Calorii: 120/portia
Ingrediente: 200 g cas proaspat, 6 linguri de frunze si muguri de nasturel, 6 linguri de ulei de masline, 4 rosii, 2 mere, ramurele de menta si de rozmarin.
Preparare: Asezati intr-un castron de lut rosiile, merele si casul, taiate felii. Intre acestea, puneti frunzele de nasturel taiate marunt si ramurile mentei si rozmarinului.
Sursa: Adevarul