Necesitatea utilizarii curente a surselor de energie alternative

Este foarte cunoscut faptul ca in prezent pe Terra se ating noi si noi recorduri in ce priveste schimbarile climatice, de multe ori acestea fiind radicale si chiar insotite de fenomene meteorologice violente care nu aduc decat pagube si conditii de viata din ce in ce mai grele.

Daca se priveste acest fapt dintr-o prespectiva optimista si constructiva se ajunge la concluzia: fiecare persoana poate contribui prin actiunile sale la limitarea acestor fenomene si eventual, in timp, la stoparea schimbarilor care ne afecteaza.

Cum se poate face acest lucru de catre fiecare dintre noi? Destul de simplu. Prin economisirea resurselor de apa, energie, reducerea emisiilor de gaze toxice in atmosfera si printre altele, utilizarea pe o scara cat mai larga a surselor de energie alternative (eoliana, solara, biogaz etc.).

Una din metodele prin care putem ajuta planeta sa revina la o stare de normalitate este sa consumam cat mai putini combustibili conventionali pentru incalzirea spatiilor locuibile si a apei folosita in scop menajer. Asa cum se stie, acesti combustibili produc prin ardere dioxid de carbon care este responsabil cu incazirea accelerata a atmosferei terestre rezultand consecintele negative pe care le observam.

Una din variantele nepoluante pe care le putem alege pentru incalzirea apei si a locuintelor este cea a utilizarii panourilor colectoare solare.

Cu ajutorul panourilor solare se realizeaza o economie notabila a consumului de energie utilizata pentru prepararea apei calde menajere, incalzirea apei din piscine, incalzirea spatiilor din cladiri dar se contribuie si la reducerea emisiilor toxice in atmosfera.

Reprezinta o solutie economica pentru ca utilizeaza o sursa inepuizabila de energie neconventionala (energia solara), iar Romania se gaseste intr-o zona geografica cu o foarte buna acoperire solara. Sistemele solare pot fi folosite cu success la constructii noi sau in cadrul proceselor de modernizare.
Instalatiile solare, prin multitudinea de posibilitati de montare si ajustare, contribuie la cresterea valorii bunurilor imobiliare. Principiul de functionare se bazeaza pe conversia radiatiei solare in caldura si utilizarea acesteia pentru incalzirea agentului termic din conducte. Apa calda obtinuta poate fi utilizata atit ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere cat si pentru sustinerea instalatiei de incalzire. Instalatiile solare folosesc radiatia solara directa ca si radiatia solara difuza din zilele innorate cit si pe cea din perioada de iarna, cind reflexia zapezii contribuie la absorbtia radiatiei solare.

Pentru a putea exploata in mod eficient instalatiile solare, ele trebuie proiectate si dimensionate cu grija acordandu-se atentie problemelor lor specifice. La asa numitele instalatii mici cu un colector pentru case de una sau mai multe familii, in prim plan sta obtinerea unui grad ridicat de acoperire a necesarului cu ajutorul energiei solare. In acest sens scopul unei dimensionari corecte il constituie acoperirea de 100% a necesarului de energie pentru incalzirea apei, in lunile de vara mai-septembrie, respectiv peste 60% din media anuala.
Radiatia anuala pe o suprafata plana, in Europa, este de 900-1400 kWh/mp, iar la nivelul Romaniei valorile se situeaza la limita superioara datorita pozitiei favorabile.

Panoul colector solar sub presiune este realizat din tuburi vidate de sticla borosilicata, rezistenta la socuri mecanice si este conceput sa functioneze toata perioada anului, chiar daca temperatura exterioara este sub 0°C. Sistemul de constructie din tuburi individuale confera colectorului o stabilitate ridicata. Vidul din tuburile de sticla asigura o termoizolare eficienta, pierderile fiind eliminate aproape in totalitate. Colectorul solar asigura producerea de apa calda chiar si in conditiile unei radiatii solare difuze (innorat).

In interiorul tubului de sticla exista un tub metalic ce contine un agent termic cu punct de fierbere scazut utilizat la tranferul energiei calorice. Tubul termic se prelungeste in partea superioara cu un condensator care este pus in contact direct cu un schimbator de caldura. Utilizarea panourilor de calitate este o conditie necesara, nu insa si suficienta pentru exploatarea optima a instalatiei solare. Un rol deosebit il are configurarea sistemulul astfel incat sa se poata retine cu eficienta marita energia solara.

Printre avantaje se pot enumera:
– se monteaza usor;
– sistemul solar este total nepoluant;
– perioada de functionare lunga, peste 20 de ani;
– siguranta in exploatare (nu exista pericol de foc, explozie);
– asigura apa calda utilitara pe tot parcursul anului, iarna in combinatie cu o alta sursa de caldura,
reducand in acest fel costurile cu energia consumata cu aproximativ 70%;
– prelungesc indirect viata sistemului de incalzire existent al locuintei, din Aprilie pana in Noiembrie nu
este necesara utilizarea incalzirii clasice;
– costuri de exploatare si intretinere minime;

Pentru instalatii de producere a energiei din surse regenerabile („sursa regenerabila de energie” = conf. Definitiei din HG nr. 443/2003) se poate utiliza drept sursa de finantare fondul de mediu.

Fondul pentru mediu reprezinta un instrument economico-financiar destinat sustinerii si realizarii proiectelor de protectia mediului, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare in domeniul protectiei mediului ( www.afm.ro).

Pot fi finantate din Fondul pentru mediu proiectele propuse de catre operatori economici, organizatii neguvernamentale, administratii locale si unitati de invatamant.

Autor: Petcu Constantin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *