Nivelul oceanelor, in crestere

Topirea ghetarilor ar putea duce la o crestere a nivelului oceanelor cu peste noua metri in cateva sute de ani, mai mult decat se credea pana in prezent.orasele de coasta amenintate

Descoperirea apartine cercetatorilor de la universitatile Harvard si Princeton din SUA, care au publicat un studiu citat de „The Guardian”. Sute de milioane de oameni din intreaga lume ar putea fi afectati de inundarea zonelor de coasta. New Orleans ar fi inghitit de ape, la fel si sudul Floridei, Bangladesh si Olanda.

Echipa condusa de Robert Kopp de la Universitatea Princeton a aratat ca, in ultima perioada interglaciara, cu 125.000 de ani in urma, nivelul apelor era cu 6,6-9 metri mai crescut decat in zilele noastre, iar temperaturile de la cei doi poli erau cu 3-5°C mai ridicate. „Incalzirea globala pe care am inceput s-o provocam este mai mult decat suficienta pentru a duce la o ridicare a nivelului marii similara cu cea din ultima perioada interglaciara”, explica Kopp.

In cercetarea sa, Robert Kopp a luat in considerare si posibilitatea topirii calotei glaciare din Groenlanda si vestul Antarcticii, din cauza incalzirii planetei, spre deosebire de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) al carui raport din 2007 arata o crestere de 4-6 metri a nivelului oceanelor in cateva sute de ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *