Norvegia va construi prima centrala energetica din lume pe baza de apa de mare

Norvegia va construi prima centrala din lume care va folosi apa de mare pentru a produce o noua forma de energie regenerabila, energia osmotica, informeaza AFP. Centrala va utiliza diferenta de presiune intre apa sarata si cea dulce. Astfel, daca doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sunt separate de o membrana semipermeabila, a doua va migra spre prima, generand o crestere de presiune ce poate fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine.

Potrivit lui Baard Mikkelsen, director general al Statkraft, energia osmotica este o tehnologie foarte promitatoare, nepoluanta, care ar putea deveni competitiva peste cativa ani. Prototipul va fi construit la Hurum, in sud-estul Norvegiei, va fi finalizat anul viitor si va produce intre 2 si 4 KWh.

Statkraft considera ca aceasta tehnologie ar putea produce pe viitor, la scara mondiala, circa 1.600 Terawati/ora (TWh), de 13 ori mai mult decat productia hidroelectrica anuala a Norvegiei, tara care isi acopera aproape in totalitate necesarul energetic prin aceasta resursa. In Europa, potentialul energiei osmotice este estimat la circa 200 TWh, a indicat grupul norvegian.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente