Numarul producatorilor bio a crescut de sase ori

Agricultura ecologica va beneficia, in urmatorii 7 ani, de peste 200 mil. euro fonduri europene
Numarul producatorilor bio a crescut de sase ori

Scris de Simona Albinaru – Fermierii bihoreni au „prins gustul” culturilor ecologice. Daca anul trecut doar 49 de fermieri au cultivat in sistem ecologic anul acesta numarul lor a crescut la 299.

 

„S-a finalizat inscrierea fermierilor in Registrul exploatatiilor agricole ecologice. Satisfactia vine din faptul ca in anul 2011 numarul celor care au optat pentru un sistem de agricultura acologica a crescut de sase ori. Astfel, in acest an am inregistrat 299 de fermieri care practica sistemul bio fata de doar 49 cati au fost anul anterior”, a precizat Nicolae Hodisan, directorul Directiei pentru Agricultura (DA) Bihor.

Dintre acestia, marea majoritate, si anume 280 sunt producatori agricoli, iar diferenta o reprezinta producatorii de produse bio in special fructe de padure si ciuperci din flora spontana. Pentru prima data in judet s-a inregistrat si o exploatatie agricola piscicola cu un luciu de apa de 1.000 mp specializata pe cresterea crapului.

Repartizare

In ceea ce priveste culturile de camp din totalul de aproximativ 310.000 hectare de teren arabil din judet 2.100 hectare sunt cuprinse in sistemul de culturi ecologice. Astfel, aproximativ 1.000 de hectare cu creale, peste 100 ha legume, 50 ha livezi, iar diferenta o constituie pajisti, fanete si plante de nutret.

In sectorul de crestere al animalelor in sistem bio in judetul Bihor avem peste 500 de bovine si peste 1.000 de oi, 330 capre, o ferma cu 60 de porci si peste 4.100 de gaini ouatoare. „Un domeniu de interes si cu perspectiva atat pe piata interna dar mai ales externa il reprezinta mierea de albinecertificata bio tot mai solicitata de cumparatori”, a spus Nicolae Hodisan. Domeniul apiculturii bio fiind reprezentant, conform directorului DA Bihor, de 14 apicultori care intretin peste 1.100 de familii de albine.

Intersul pentru sistemul de agricultura ecologica a fost stimulat atat de cererea de astfel de produse pe piata de consum, dar mai ales de avantajele conferite de punctajele de care beneficiaza acesti fermieri pentru programele de finantare din cadrul PNADR, dar si de sumele alocate de MADR ca si sprijin acordat acestor exploatatii agricole certificate ecologic.

Cerificare se obtine in urma incheierii unui cerificat de colaborare cu unul dintre organismele de cerificare acreditate, organisme ce urmaresc intreg procesul tehnologic din cadrul fermelor, preleveaza probe si emit buletine de analiza, conferind produselor acest brand de aliment ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *