O asociatie din Covasna vrea sa cultive o specie de salcie cu continut ridicat de salicin

0
479

Asociatia „Green Energy” din judetul Covasna va pregati, in colaborare cu Universitatea Humboldt, din Germania, un proiect privind cultivarea si gasirea surselor de finantare pentru o specie de salix (salcie) cu un continut ridicat de salicin (aspirina naturala).
salcie
Presedintele Asociatiei „Green Energy”, Vajda Lajos, a declarat corespondentului NewsIn ca reprezentantii Universitatii germane au creat o specie cu continut ridicat de salicin, cu aproape 15% mai mult decat specia normala, iar acest proiect trebuie continuat si specia utilizata in industria farmaceutica.

Aceasta specie a fost prezentata la o intalnire de la Berlin la care au participat reprezentanti din industria farmaceutica din mai multe tari europene, iar din Romania a participat presedintele Asociatiei, care este si directorul Asociatiei Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii din Covasna (ASIMCOV).

„Scopul este sa se continue cultivarea acestui specimen de salix. Proiectul consta in tehnologia de decojire, folosirea in industria farmaceutica a salixului si gasirea, extinderea plantatiilor in Romania, Ungaria, Polonia, Germania. Sper sa putem pregati proiectul pana la sfarsitul lui septembrie, iar lider de proiect va fi Asociatia Green Energy”, a specificat Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, proiectul va fi depus la Programul Cadru 7, FP 7, care se bazeaza pe patru programe, potrivit factorilor principali ai cercetarii europene. Vajda a afirmat ca proiectul depus la FP 7 se poate continua ulterior prin Interreg.

Cei doi parteneri au stabilit in mare si sarcinile pe care le au de indeplinit in acest proiect, respectiv asociatia din Covasna se va ocupa de gasirea sursei de finantare, iar partea germana vine cu exeperienta, partea de extractie si folosirea in industria farmaceutica.

„Specia este cu continut mare de salicin, dar cultivarea este in aceleasi conditii ca si cea normala. Oricum, aveam de gand sa incepem aici productia de salix si atunci paralel ar putea fi o solutie si asta. Depunem proiect pentru cultivarea speciei pentru aceasta ramura industriala, ei sa se ocupe de tehnologie, iar reprezentantii din farmacie sa se ocupe de folosirea in industria farmaceutica”, a mai spus Vajda Lajos, adaugand ca doreste sa identifice si alti parteneri, din Ungaria, Austria, Germania.

Asociatia „Green Energy” ofera consultanta si pregatire in domeniul energiei regenerabile, elaborarea de strategii, realizarea unor campanii de informare si altele. Prin aceasta asociatie se urmareste si crearea unei retele de valorificare si cultivare a plantelor bioenergetice. Pana in prezent, in Covasna s-a cultivat un hectar cu planta salix, un arbust de salcie potrivit pentru energie alternativa, si urmeaza ca intr-o comuna, la Poian, un alt producator sa cultive sase hectare. Totodata, promotorii proiectului fac demersuri ca in acest an sa cultive experimental cate un hectar de salix in cateva comune – Belin, Aita Mare, Haghig, Brates, Poian, Estelnic, Alungeni, cu sprijinul autoritatilor locale.

In judetul Covasna exista in jur de 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite si care ar putea fi cultivate cu salix.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.