O metoda ciudata de a acumula energia solara

O metoda ciudata de a acumula energia solara
O metoda ciudata de a acumula energia solara
O metoda ciudata de a acumula energia solara

Oamenii de stiinta sunt in cautarea unor solutii tehnologice prin care sa ofere noi metode de captare a energiei solare. Ei au observat ca un disc Blu-ray poate servi foarte bine unui asemenea scop.

Din pacate pentru noi, majoritatea panourilor solare nu au o eficienta fotovoltaica prea mare, se arata intr-un articol Engadget. In medie, panourile fotovoltaice acumuleaza doar 20% din energia care ajunge la ele.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Evanston, Illinois (SUA), adanciturile de dimensiuni microscopice de pe discurile Blu-ray au capacitatea de a se adapta in asemenea circumstante. Astfel, eficienta fotovoltaica este marita cu nu mai putin de 22%.

Concret, specialistii condusi de cercetatorul Jiaxing Huang au folosit un mulaj creat conform modelului acestor discuri si l-au imprimat apoi pe polimerii celulelor fotovoltaice, scrie Sciencenews.

Huang spune ca procesul de productie prin care se doreste comprimarea datelor si prevenirea zgarieturilor pe aceste discuri are ca rezultat surprinzator aparitia unui model ce ajuta la o mai buna absorbire a luminii solare.

Rezultatul cercetarii a fost publicat pe 25 moiembrie in revista de profil „Nature Communications”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *