ONG-urile din Banat strang randurile pentru natura

ONG-urile din Banat strang randurile pentru natura
ONG-urile din Banat strang randurile pentru natura

Recent, la Resita a avut loc o intalnire de lucru la care au participat 16 organizatii neguvernamentale care activeaza in zona Banatului Montan, actiune organizata la intiativa Asociatiei WWF – Programul Dunare-Carpati-Romania.

Scopul reuniunii a fost acela de a se pune bazele unei colaborari in cadrul sectorului civil care sa sustina conservarea cadrului natural si dezvoltarea durabila a comunitatilor in zona Banatului Montan. De asemenea, se intentioneaza introducerea conceptului de salbaticie si a conectivitatii zonelor salbatice.

Cei prezenti la dialog au recunoscut necesitatea colaborarii si a reunirii resurselor si eforturilor, mai ales in conditiile in care in zona Banatului se iau decizii care afecteaza direct activitatea ONG-urilor, fara ca acestea ca fie consultate. De asemenea, s-a conturat nevoia pregatirii membrilor fiecarei organizatii cu privire la instrumentele pe care le au la dispozitie in aceste conditii.

Una dintre principalele probleme identificate in cadrul intalnirii este exploatarea resurselor forestiere din zona Banatului, participantii la dialog fiind de acord sa ia parte la o intalnire directa cu reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor, tocmai pentru comunicarea ambelor puncte de vedere si, eventual, a se ajunge la o intelegere.

Reprezentantii WWF au mai declarat ca este nevoie de interventii pentru schimbarea legislatiei care permite actiuni care afecteaza negativ zonele salbatice, precum exploatarea masiva a resurselor pe teritoriul Parcurilor nationale.

Cele 16 organizatii participante la intalnire activeaza in domenii diferite, insa au in comun preocuparea pentru natura, profilul divers al asociatiilor prezente fiind considerat un mare avantaj, deoarece acest lucru va permite pe viitor o abordare pentru mai multe domenii de interes.

„Preconizam ca de azi inainte, atunci cand se iau decizii la nivel regional, institutiile vor avea un sprijin real in noi, dar si ca va exista o voce puternica, voce care sa semnaleze pericolele care ameninta bogatia naturala din Carpatii de Sud-Vest. Multumim pentru implicare celor care lupta pentru conservarea si protectia mediului in zona Banatului Montan: Grupul Ecologic de Colaborare Nera, Asociatia Altitudine Timisoara, Asociatia Euroland Banat, Asociatia Speologica Exploratorii Resita, Fundatia Activity, Asociatia Bike Attack Resita, Asociatia Prietenii Muntilor Resita, Clubul Montan Caransebes, Asociatia Salvamont Caransebes, Asociatia Speologica Prusik Timisoara, Asociatia Speologica SpeoTimis Timisoara, Asociatia Dunarea Moldova Noua, Foto Club Banatul Montan”, a spus Raluca Crista, coordonator de proiect WWF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *