ONU vrea sanctiuni ferme la reuniunea pe schimbari climatice de la Cancun

0
268
Guvernul Victor Ponta, criticat pentru neglijarea modului de reprezentare a României la reuniuni europene de mediu
ONU vrea sanctiuni ferme la reuniunea pe schimbari climatice de la Cancun

Obiectivele stabilite la Copenhaga privind masurile impotriva incalzirii climatice vor ramane doar promisiuni daca nu vor deveni fapte saptamana viitoare la conferinta de la Cancun din Mexic, a avertizat Organizatia Natiunilor Unite intr-un raport, ieri.

”Summitul de la Copenhaga (din 2009 – n.r.) nu va mai fi inutil daca mergem inainte si punem in practica obiectivele sale”, a declarat la Helsinki subsecretarul general al ONU si director al Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), Achim Steiner, la publicarea raportului sau privind reducerea emisiilor cu efect de sera.
Astfel, pentru a-si atinge obiectivele de scadere a temperaturii pe glob cu doua grade pana in 2020, trebuie reduse emisiile anuale de CO2 la 44 miliarde de tone, potrivit ONU.
”Daca vom continua fara sa ne schimbam obiceiurile, emisiile ar putea atinge 56 miliarde de tone in 2020”, a subliniat responsabilul stiintific al PNUE, Joseph Alcamo, intr-o videoconferinta de la Londra.

Diferenta de 12 miliarde de tone dintre obiectivul ideal si „cel mai rau scenariu posibil” reprezinta mai mult decat dublul emisiilor anuale ale Uniunii Europene in ansamblu.
E nevoie de sanctiuni ferme

Steiner a adaugat ca problemele cele mai importante sunt cele referitoare la eficienta energetica si esecul sectoarelor industriale si comerciale in ce priveste aplicarea tehnologiilor cu emisii slabe de carbon. ”Am invatat in decurs de zece ani ca nu putem pur si simplu sa le abandonam si ca ele depind de o politica de mediu”, a declarat Alcamo pentru AFP.
Din acest motiv tarile reunite la Cancun trebuie sa puna in practica un sistem de sanctiuni si avantaje pentru a incuraja cele 110 state semnatare ale acordului de la Copenhaga sa-si indeplineasca angajamentele.

Miza reuniunii de la Cancun

Comisarul european pentru Politici Climatice, Connnie Hedegaard a transmis, luna trecuta, un mesaj ferm asupra importantei intelegerii corecte a problemelor schimbarilor climatice, inainte de reuniunea de la Cancun, de la inceputul lunii viitoare, care va fi prima intalnire la nivel inalt pe tema schimbarilor climatice dupa Copenhaga.
„Daca abordezi problema inteligent, asta nu-ti va afecta cresterea economica”, a spus comisarul, raspunzand unui argument potrivit caruia eficientizarea energetica presupune mai multe concedieri in plina criza. „Acele tari care vor intelege asta, se vor descurca cel mai bine” si vor prospera cel mai mult, a precizat aceasta.

Dupa esecul de anul trecut de la Copenhaga, cand nu s-a ajuns la un acord international pe tema schimbarilor climatice (si nu s-a putut stabili un obiectiv comun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020), reuniunea de la Cancun este cruciala, potrivit lui Hedegaard.
„Cancun trebuie sa aduca un progres substantial, e crucial ca reuniunea sa fie un succes”, a conchis aceasta.
Obiectivele Uniunii Europene:
reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% (sau chiar 30%, daca se ajunge la un acord international in acest sens);
reducerea consumului de energie cu 20%, prin cresterea eficientei energetice;
acoperirea a 20% din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.