Deseurile de ambalaje reprezinta o parte importanta din deseurile municipale si unele dintre cele mai usor de identificat ca fiind reciclabile de catre populatie. Romania are obiective nationale de reciclare si valorificare pentru ambalaje inca din anul 2004. Acestea au crescut treptat an de an, ajungand in 2013 la un nivel de 55% obligatie de reciclare din totalul ambalajelor puse pe piata. Aceste obligatii au fost transferate, cu valori mai ridicate, producatorilor de bunuri ambalate care au atins aceasta cota inca din 2012.
In vederea indeplinirii acestor obligatii, producatorii si importatorii de bunuri ambalate le externalizeaza, conform legislatiei in vigoare, organizatiilor de transfer de responsabilitate. Acestea din urma se angajeaza, in baza unui contract, sa le realizeze tintele anuale de reciclare si valorificare.
Astfel, organizatiile de transfer de responsabilitate incheie contracte cu:
– autoritati locale si operatorii de salubritate desemnati – in vederea implementarii si dezvoltarii sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje generate in gospodariile de pe raza teritoriului administrat.
– societati de colectare si de reciclare a deseurilor existente la nivel national.
Prin lege, organizatiile de transfer de responsabilitate trebuie sa recicleze 20% din ambalajul primar pus pe piata de producatorii si importatorii inregistrati, aflat preponderent in consumul casnic.
In plus, acestea sunt obligate sa aloce anual minimum 6 lei/tona de ambalaj primar (pentru care au preluat obligatiile) pentru investitii in dezvoltarea colectarii separate a deseurilor generate de populatie si, respectiv, minimum 4 lei/tona de ambalaj primar pentru derularea de programe educationale si campanii de informare si constientizare privind importanta separarii deseurilor.
Prima organizatie de transfer de responsabilitate infiintata in Romania este Eco-Rom Ambalaje. Compania detine licenta „Punctul Verde” in Romania.
Pentru anul 2013, contributia celor 2.849 de membrii Eco-Rom Ambalaje in serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje s-a ridicat la 8,6 milioane de lei, cu 20% mai mult decat in 2012. Astfel, la finalul anului 2013 au fost reciclate 347.089 tone de deseuri de ambalaje din cantitatea totala pusa pe piata companiile afiliate sistemului (578.771 tone tone). In prezent, aproximativ 9 milioane de romani din 464 de localitati au acces la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati.
In prezent, Eco-Rom Ambalaje desfasoara competitia Orasul Reciclarii, o initiativa care isi propune sa implice autoritatile locale pentru ca serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje sa se desfasoare in cele mai bune conditii si cantitatile colectate sa creasca.
In Romania, conform ultimei raportari in domeniu a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in 2011 au fost puse pe piata 992.510 tone de ambalaje, dintre care aproximativ 50% au fost reciclate (respectiv 496.040 tone de deseuri de ambalaje).