Padurile tropicale, eficiente impotriva incalzirii

Protejarea padurilor si a zacamintelor de turba, care reduc emisiile de CO2, si imbunatatirea metodelor agricole ar putea limita eficient incalzirea climatica, dupa cum arata un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator (PNUE) publicat vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Din cauza milioanelor de dolari investite in tehnologii care capteaza dioxidul de carbon si il depoziteaza in pamant, comunitatea internationala este pe cale sa renunte la o metoda care si-a dovedit eficacitatea timp de mii de ani: biosfera.

„Potrivit anumitor estimari, ecosistemele planetei ar putea permite captarea a peste 50 de gigatone (Gt) de carbon in cursul deceniilor viitoare”, a precizat Achim Steiner, directorul executiv al PNUE, in raport, citat de AFP.

Reducerea cu 50% a despaduririlor pana in 2050 si mentinerea acestui nivel pana in 2100 ar permite evitarea unor emisii de 59 Gt de carbon pe parcursul intregului secol.

Padurile tropicale reprezinta cel mai important „depozit” de carbon, ele absorband, in prezent, circa 1,5 Gt de CO2 pe an, adica 15% din emisiile produse de activitatile umane.

Imbunatatirea taierii copacilor ar permite reducerea cu 30% a pierderilor de CO2 pe care aceasta operatiune le genereaza, mai precizeaza raportul.

Si sectorul agricol, care produce aproximativ 2 Gt de carbon pe an, ar putea deveni neutru in carbon pana in 2030 daca ar fi imbunatatite metodele de cultura favorabile mediului, cum ar fi utilizarea ingrasamintelor naturale, a compostului sau a baligarului.

PNUE pledeaza si pentru zacamintele de turba, care, in tarile tropicale, sunt amenintate de drenari, acestea urmarind sa faca loc plantatiilor de palmieri de ulei. Aceste zacaminte pot stoca, in medie, 1.450 de rone de carbon pe hectar, deci reprezinta cel mai eficient depozit natural al planetei.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *