Padurile tropicale vor absorbi tot mai putin dioxid de carbon ca urmare a schimbarilor climatice

0
643
P?durile tropicale vor absorbi tot mai pu?in dioxid de carbon ca urmare a schimb?rilor climatice
Pădurile tropicale vor absorbi tot mai puţin dioxid de carbon ca urmare a schimbărilor climatice
Padurile tropicale vor absorbi tot mai putin dioxid de carbon ca urmare a schimbarilor climatice
Padurile tropicale vor absorbi tot mai putin dioxid de carbon ca urmare a schimbarilor climatice

Procesul de incalzire globala diminueaza capacitatea padurilor tropicale de a absorbi dioxidul de carbon (CO2) din atmosfera, se arata intr-un studiu condus de biologul spaniol Pep Canadell si publicat marti in Australia.

Cercetatorul reaminteste ca padurile tropicale si oceanele consuma o parte semnificativa a dioxidului de carbon si reduc astfel efectele schimbarilor climatice. „Mai mult de jumatate din toate emisiile de dioxid de carbon sunt absorbite de oceane si de vegetatie, ceea ce inseamna 10 miliarde de tone de CO2 anual”, a precizat Pep Canadell, potrivit Agerpres.

Obiectivul respectivului studiu a fost ca, pe baza analizei variatiilor anuale ale dioxidului de carbon din atmosfera, in paralel cu schimbarile de clima si temperatura intre anii 1958 si 2011, sa se determine reactia padurilor tropicale in fata schimbarilor climatice si sa se faca o proiectie asupra a ceea ce s-ar putea intampla in urmatorul secol sub aspectul evolutiei temperaturilor la nivel global. Studiul ia in calcul si variabile multianuale cauzate de factori precum fenomenul El Nino, ce provoaca o crestere a temperaturilor sau eruptiile vulcanice, care duc la o scadere a acestora.

„Padurile au un mod specific de a raspunde schimbarilor de temperatura, iar atunci cand aceasta creste ele absorb mai putin dioxid de carbon”, a afirmat Pep Canadell.

Cresterea temperaturii determina o diminuare a fotosintezei arborilor si o sporire a microbilor in sol, consecinta fiind o diminuare a capacitatii padurii tropicale de a absorbi dioxidul de carbon.

Studiul trage concluzia ca, desi pomii tropicali si-au demonstrat rezistenta in fata variatiilor anuale de temperatura, ei vor fi afectati de perturbarile permanente implicate de schimbarile climatice. „Padurile tropicale se vor transforma in cele mai ineficiente transformatoare de dioxid de carbon, astfel ca o cantitate tot mai mare din acesta va ramane in atmosfera, ca urmare a arderii combustibililor fosili si a activitatilor de despadurire”, conchide cercetatorul spaniol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.