Pana la sfarsitul acestui an, Grupul CEZ va finaliza constructia parcului Eolian din zonal localitatilor Fantanele si Cogealac. Potrivit companiei, in prezent sunt, deja, in operare 387,5 MW produsi de turbinele eoliene, iar pana la sfarsitul anului, parcul va functiona la capacitate nominala, de 600 MW. Grupul CEZ sustine o investitie de 1,1 miliarde de euro pentru realizarea celui mai mare parc eolian de uscat din Europa. Constructia obiectivului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape. Prima include 139 de turbine eoliene la Fantanele, cu o capacitate de 347,5 MW, iar cea de-a doua etapa se desfasoara in zona localitatilor Cogealac si Gradina, unde vor fi amplasate 101 turbine, cu o capacitate totala de 252,5 MW. Dupa finalizarea acestui proiect, CEZ va acoperi pana la 8% din piata de energie regenerabila produsa in Romania. CEZ rivalizeaza, din punct de vedere al productiei, cu reactoarele nucleare de la Cernavoda. Un singur reactor CANDU are o capacitate de productie de aproximativ 700 MW.
In paralel cu investitiile directe in eoliene, CEZ a finantat proiecte comunitare in localitatea Fantanele. „Valoarea totala a sprijinului acordat de CEZ pe proiecte deja implementate se ridica la aproximativ un milion de euro”, a precizat, la Fantanele, Miclos Szyilaghi, directorul parcurilor eoliene CEZ Romania. Dincolo de profitul care va fi scos de companie din exploatarea turbinelor eoliene, CEZ a beneficiat de aproape jumatate din volumul certificatelor verzi acordate de catre Statul Roman anul trecut producatorilor de energie regenerabila. Grupul CEZ a primit, in 2011, aproximativ 720.000 de certificate verzi din totalul de peste 1,5 milioane, emise anul trecut. Pretul unui certificat este intre 27 si 55 de euro.
Executivul a aprobat, la sfarsitul anului trecut, o ordonanta de urgenta care majoreaza subventiile acordate producatorilor de energie regenerabila. Pana acum, toti producatorii de energie regenerabila primeau cate un certificat verde pentru fiecare MWh de energie livrat in retea. Prin noua legislatie, acestia primesc mai multe certificate, in functie de tehnologia folosita. Investitorii in sectorul eolian vor beneficia de doua certificate verzi pana in 2017, dupa care vor primi un astfel de document pentru un MW. Potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, sectorul eolian are, in prezent, un potential de investitii de peste cinci miliarde de euro pana in 2013. In total vor fi instalati 3.000 de MW si vor fi create peste 6.000 de noi locuri de munca.