Un fost administrator al Tractorul se lanseaza in afaceri cu panouri fotovoltaice la Iasi

Un fost administrator al Tractorul se lanseaza in afaceri cu panouri fotovoltaice la Iasi
Un fost administrator al Tractorul se lanseaza in afaceri cu panouri fotovoltaice la Iasi

Silviu Savin, fostul proprietar al Flavus Investitii, compania care a cumparat platforma Tractorul in 2007, va achizitiona un teren de 12 hectare la Iasi

Omul de afaceri Silviu Savin, fost administrator al Flavus Inves­titii, vehicul care a preluat in 2007 activele Tractorul Brasov, va cumpara 12 hectare de teren in Iasi de la compania Cefin Real Estate Development. Valoarea tranzactiei este estimata la 2,5 milioane de euro, iar pe terenul achizitionat va fi dezvoltat un parc de panouri fotovoltaice.

Firma Cefin Real Estate Development (CRED), controlata de grupul italian Cefin, este in insolventa, administratorul judiciar fiind firma BDO Business Restructuring. Planul de reorganizare prevede vanzarea celor opt loturi de teren, totalizand 12,1 hectare detinute de CRED in Iasi, langa Era Shopping Centre, in vederea achitarii integrale a masei credale. Terenul a fost achizitionat in 2006 pentru constructia unui parc de panouri fotovoltaice. „Incepand cu anul 2007, modificarea drastica si rapida a conditiilor de piata, intervenita ca urmare a declinului economic ce a afectat, in special, piata imobiliara, a fost resimtita semnificativ si de catre societate”, se arata in planul de reorganizare al firmei.

Compania lui Silviu Savin, Fosilina Investitii Brasov, a depus o oferta ferma de achizitie a terenului, pentru care s-a angajat sa plateasca 2,5 milioane de euro, fara TVA, suma care va acoperi integral datoriile CRED. Valabilitatea ofertei se extinde pe parcursul intregii perioade de insolventa, fara a fi conditionata de intrarea firmei in reorganizare sau faliment. Savin nu a dorit sa comenteze tranzactia, mentionand ca va putea oferi detalii dupa incheierea acesteia.

Suma de 2,5 milioane de euro trebuie platita in maxim 12 luni de la data aprobarii planului de reorganizare al CRED. Achizitia va fi realizata dupa confirmarea planului de reorganizare de catre judecatorul sindic si ulterior finalizarii unei analize-diagnostic, analiza aflata in curs in momentul redactarii acestui plan. Firma are datorii de 9,4 milioane de lei, cel mai mare creditor fiind Afin Leasing, parte a grupului Cefin.

Cefin nu este la prima insolventa pe piata locala, o alta firma detinuta de grupul italian, respectiv Cefin Real Estate Alpha, fiind in procedura de faliment. Firma detine impreuna cu fondul de investitii american Heitman complexul Cortina Residence din Bucuresti, scos la vanzare cu 5 milioane de euro.

Savin a fost unul dintre reprezentantii fondului britanic de investitii Cheyne, care a platit in 2007 circa 82 milioane de euro pe platforma de 124 de hectare a uzinei Tractorul din Brasov. Impreuna cu Victor Vadaneaux, Savin a cumparat terenul prin intermediul firmei Flavus Inves­titii, pentru care anuntau un proiect imobiliar de peste un miliard de euro, denumit Coresi. Flavus a vandut insa anul trecut 100 din cele 124 de hectare de hectare grupului Auchan pentru 20 de milioane de euro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente