Panourile solare capata popularitate si in Moldova

Panourile solare capata popularitate si in Moldova

Incet, dar sigur, panourile solare capata popularitate si in Moldova. Pretul mare si perioada relativ lunga de recuperare a investitiei nu pare sa-i sperie deloc pe moldoveni. Standurile firmelor care ofera o varietate de panouri solare sunt cele vizitate in cadrul unei expozitii specializate de constructii.

Pretul unui echipament cu puterea de un kilowatt ajunge la 4.500 de euro.

“Aceasta este ceva nou si impresioneaza. Multe persoane sunt dispuse sa investeasca sume mari pentru ca mai apoi sa aiba profit. Cand aud ca ar putea sa vanda energia, acestia sunt foarte uimiti. O buna parte din societate nu stie de existenta acestei legi”, a declarat managerul unei firme de profil, Elena Bespalcenko.

Desi piata de desfacere din Moldova este una mica, producatorii de panouri solare manifesta un mare interes, deoarece, spun ei, perioada de recuperare a investitiei este rezonabila.

“Exista doua cai. Prima prevede producerea de energie electrica proprie si acumularea ei in baterii, pentru nevoile proprii. In acest caz investitiile vor fi recuperate in termen de 10 ani. Iar daca proprietarul va comercializa energia retelelor electrice de distributie, investitiile vor fi recuperate in termen de 5-7 ani”, a declarat inginerul Pierre Elin.

De un mare interes in randul moldovenilor se bucura si instalatiile solare de producere a energiei termice.

“Interesul este foarte mare. Persoanele interesate doresc sa cunoasca cum ar avea posibilitatea sa aiba apa calda si caldura. In jur de 70 la suta din apa calda, care este folosita de locatarii unui apartament, poate fi primita prin intermediul bateriilor solare”, a mentionat inginerul Corneliu Ciobanu.

Moldova si-a asumat obligatia fata de Uniunea Europeana ca pana in 2020 energia din surse regenerabile sa reprezinte aproape 20 la suta din consumul total.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente